Днес, 21 декември, е денят на Фенерите

Сподели

Националният ден на фенерчетата, в същия ден като Зимното слънцестоене, ни напомня да включим някои светлини през най-краткия ден от годината.

Около 1899 г. изобретяването на сухите клетки и миниатюрните електрически крушки с нажежаема жичка направи възможно първите фенерчета, захранвани от батерии.

Днес фенерчетата, които използваме, са предимно лампи с нажежаема жичка или светодиоди и работят с батерии за еднократна употреба или презареждащи се.

В допълнение към добре познатото ръчно фенерче с общо предназначение, други форми са адаптирани за конкретни цели. Монтирани на главата или на каска фенерчета, предназначени за миньори и къмпингуващи, оставят ръцете свободни. Специални фенерчета осигуряват светлина под вода и в запалима атмосфера.

10 януари 1899 г. – Британският изобретател Дейвид Мизел получава американски патент № 617 592, възложен на Американската компания за електрическа новост и производство. Това електрическо устройство, проектирано от Misell, се захранва от батерии „D“, поставени отпред назад в хартиена тръба с крушката и груб месингов рефлектор в края. Компанията дари част от тези устройства на полицията в Ню Йорк, която реагира добре на тях.

Снимка Pixabay