Днес, 22 декември, е денят на Хлябовете с Ядки

Сподели

Днес е Национален ден на хлябовете с ядки, на 22 декември доставя удоволствие на пекарите да празнуват. Между другото, някои източници също предполагат, че денят се празнува и на 8 септември.

Смята се, че произхода на хлябовете с ядки идва от Ирак, фурмите са основна храна на Близкия изток и долината на Инд в продължение на хиляди години. Те се култивират от древни времена от Месопотамия до праисторически Египет, вероятно още през 4000 г. пр. н. е.

През 1765 г. испанците въвеждат дати в Мексико и Калифорния.

Фурмите осигуряват основни хранителни вещества и са отличен източник на диетичен калий. В узрелите фурми съдържанието на захар е около 80% от плодовете. Останалата част се състои от протеини, фибри и микроелементи от бор, кобалт, мед, флуор, магнезий, манган, селен и цинк.

Много ядки са добри източници на витамини Е и В2. Ядките също са богати на протеини, фолатни влакна и основни минерали като магнезий, фосфор, калий, мед и селен.

Няколко проучвания показват, че тези, които редовно консумират ядки, са по-малко склонни да страдат от коронарна болест на сърцето (CHD). През 1993 г. ядките бяха свързани за първи път със защитата срещу CHD. Оттогава много клинични проучвания са установили, че консумацията на различни ядки като бадеми и орехи може да понижи серумните концентрации на LDL холестерол.

Когато разбърквате тестото за бързи хлябове, добавете фурми и ядки и празнуваите Националния ден на хлябовете с ядки!