Толкова вредни ли са наситените мазнини?

Сподели

От доста време се тръби, че наситените мазнини застрашават нашето здраве, макар че доказателствата са доста противоречиви. Всички привърженици на здравословното хранене ограничават до минимум техния прием, хранят се с нискомаслени млечни продукти, отстраняват всякакъв вид тлъстини, избягват консумацията на червени меса.

Най-общо мазнините се делят на наситени и ненаситени. Наситените мазнини са в твърдо състояние при стайна температура и в повечето случаи имат животински произход. От растителните продукти се съдържат само в кокосовото и палмовото масло. Смята се, че наситените мазнини са главният виновник за повишаване на „лошия“ холестерол в кръвта, увеличават риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, метаболитен дисбаланс, дори рак. Именно на тази група мазнини се дължи лошата слава на мазнините като цяло.

Спорът около полезните и вредните за здравето мазнини не е от вчера. За тях започва да се говори през 50-те години на миналия век, когато за първи път в научно списание се появява статия, която оспорва полезността на мазнините. Учените обаче продължават да си задават въпроса защо тази съставна част от храната на човечеството може да е вредна и как то, въпреки всичко, е оцеляло?

Проучване на американски учени (Effects of Step-Wise Increases in Dietary Carbohydrate on Circulating Saturated Fatty Acids and Palmitoleic Acid in Adults with Metabolic Syndrome), публикувано в списанието PLOS ONE, опровергава досегашните твърдения и обяснява защо набедените мазнини не са толкова лоши. Всъщност, сочат изследванията, вина за това имат въглехидратите и се стига до извода, че, за да сме здрави и да намалим килограмите, могат да помогнат именно мазнините.

В продължение на три седмици участниците в изследването са подложени на шест вида диети с постепенно увеличаване на въглехидратите и намаляване количеството на мазнините, включително наситените. Калориите и протеините останат същите. Наблюденията показват, че с увеличаване на въглехидратите, кръвните нива на палмитолеиновата (мастна) киселина, за която се знае, че повишава риска от сърдечносъдови заболявания и диабет, също се покачват. Това означава, че по-голяма част от въглехидратите се превръщат в мазнини, вместо да се разходват като енергия. С други думи, количеството въглехидрати, коeто консумираме, определя как се обработват наситените мазнини –  като енергия или се натрупват в мастните депа.

Друго проучване на английски учени (Evidence from randomised controlled trials did not support the introduction of dietary fat guidelines in 1977 and 1983: a systematic review and meta-analysis), публикувано в списание Open Heart, показва, че направените изследвания не поддържат препоръките за диетично потребление на мазнини, създадени между 1977 г. и 1983 г., т.е. намаляване до 30% на мазнините от общото количество калории за деня, като делът на наситените мазнини – червени меса и млечни продукти (мляко, яйца и сирене), да не надвишава 10%.

Именно в тези препоръки се крие част от вината за днешната епидемия от затлъстяване. Какво се получава? Хората избягват мазнините и ги заместват със захари и рафинирани въглехидрати, често под формата на пакетирани обезмаслени храни.

Време е да спрем да мислим за мазнините като враг на нашата диета. Всъщност мазнините са основен източник на енергия и важни хранителни вещества. Невъзможно е да живеем без да ги консумираме, освен това те помагат да отслабнем. Затова кето-диетата, която ограничава драстично приема на въглехидрати (5-20 %) за сметка на наситените мазнини (75%), е толкова успешна. При нейното приложение се постига: загуба на тегло, по-здравословни нива на инсулина, помага за лечение на тумори и засилва паметта. Има много добър ефект и върху хора с признаци на метаболитен синдром (комбинация от фактори, повишаващи риска от диабет, инсулт и сърдечносъдови заболявания), които по здравословни причини не могат да се подлагат на интензивни физически натоварвания.

Авторите на проучването поясняват още, че наситените мазнини не водят до развитие на сърдечносъдови заболявания, а млечните продукти дори защитават сърцето. Съветът да ограничаваме тяхната консумация е погрешен. Хранителният режим, който е с богато съдържание на такива продукти, може да намали риска от затлъстяване и се препоръчва консумацията на месо, риба, яйца, млечни продукти, ядки, семена, маслини, авокадо – най-естествените и богати на хранителни вещества продукти, които съдържат висок процент на наситени мазнини.

Източник www.seen.bg

Снимка: Toa Heftiba

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *