Това ли е следващото нещо, което трябва да присъства в етикетите на храните

Сподели

Етикетите на храните вече дават информация за това колко полезен или вреден е даден продукт за потребителите. Какво да кажем за планетата обаче? Това често далеч не е толкова ясно. Сега все по-голям брой марки поставят върху етикетите на своите продукти и информация относно влиянето им върху климата.

Шведската хранителна компания Felix е една от тях. В продължение на два дни през октомври Felix отвори импровизиран магазин в Стокхолм, в който цените на всички артикули бяха поставени съобразно техния въглероден отпечатък. Колкото по-големи са вредните емисии при тяхното произвофдство, толкова по-висока е цената.

Идеята бе да се покаже колко лесно е за купувачите да правят природосъобразен избор, когато етикетите на продуктите съдържат ясна информация. По време на експеримента всеки клиент получава бюджет под формата на „въглероден еквивалент“, с който да напазарува хранителни продукти за седмица.

Въпреки че импровизираният магазин е бил кратка инициатива с цел повишаване на информираността, от Felix вече посочват на своя уебсайт парниковите газове, свързани с всички хранителни продукти на компанията — от отглеждането на съставките до завършения продукт.

Продуките получават етикет за „нисък климатичен отпечатък“, ако емисиите за тяхното производство не надхвърлят средното ниво за храните в Швеция. Маркетинг мениджърът на Felix Томас Сьоберг казва пред CNN Business, че е важно етикетите да бъдат лесноразбираеми.

„Знаем, че поставянето само числа на етикетите не говори нищо на потребителите,“ казва Сьоберг. „За да придадем на числата значение, ние създадохме климатична скала, която показва ясно настоящото средно равнище и кой климатичен отпечатък е нисък.“

Анкета, проведена от компанията Carbon Trust, която сертифицира въглеродния отпечатък на различни продукти, показва, че две трети от потребителите във Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания, Швеция, Великобритания и САЩ подкрепят предоставянето на информация за ефекта върху климата на различните продукти. Нито едно правителство засега обаче не е направило включването на подобна информация върху етикетите задължителено със закон, според Carbon Trust.

Тенденцията във връзка с климатичните етикети обаче започва да набира сила. По-рано през годината Quorn, която произвежда заместители на месото, започна да поставя такива етикети на 60% от своите продукти. Unilever пък наскоро изготви план за предоставяне на информация за въглеродния отпечатък на всеки свои продукт, който продава.

Сложна формула

Изчисляването на истинския въглероден отпечатък на храната не е лесно и марките обединяват усилия със специализирани платформи, които обработват данни, използвайки сложни изчислителни инструменти, за да изчислят емисиите по цялата производствена верига.

От Oatly изчисляват въглеродния отпечатък на своите напитки от овес, от селскостопанските процеси до супермаркета, с помощта на CarbonCloud, стартъп свързан с шведския технологичен университет Чалмърс.

„Разработихме уеб платформа, която дава възможност на производителите да правят подробни климатични оценки без да е необходимо да разбират научните и математически процеси, които стоят зад тях,“ обяснява Дейвид Брингелсон, главен изпълнителен директор на CarbonCloud.

Компании, като Oatly, подават информация, в това число за съставки, енергийна употреба, производство на отпадъци и как се транспортират продуктите, а онлайн инструментът на CarbonCloud върши останалото.

Освен да използват информацията за етикетите на своите продукти, компаниите могат да виждат и как ефектът им върху климата би се променил, ако сменят доставчиците си или преминат към зелена енергия, например.

От CarbonCloud са направили оценки на стотици продукти и марки, в това число Estrella, Nude и Naturli и твърдят, че интересът към този процес нараства с бързи темпове.

„Индустрията има крещяща нужда от това — да получава надеждна и много подробна информация, като върши възможно най-малко работа,“ казва Брингелсон.

В момента хранителната индустрия няма стандартизиран подход за изчисляването на данните за въглеродните емисии, но според Сьоберг най-важното нещо е на потребителите да се предоставя информацията, която е налична на този етап.

„Да се надяваме, че в бъдеще ще видим една обща основа за това как изчисляваме тези стойности и какво поставяме на етикетите на хранителните продукти,“ казва той. „Що се отнася до сега, климатът не може да чака.“

Източник Profit.bg

Снимка Pixabay