Как тюркоазът ни завладява с ярките си цветове небесно синьо до зелено?

Сподели

Един от първите скъпоценни камъни познати на хората още от древността с ярките си цветове небесно синьо до зелено тюркоаз.

Този красив камък се образува в зависимост мястото, времето, количеството желязо и мед, за да се създаде цвета му.

Най-старите бижута с тюркоаз са намерени на мумифицираната ръка на кралица Зар, живяла преди около 5500 г. пр. Хр.

Минералът, известен като тюркоаз, е този, който обикновено свързваме с американския югозапад и мините в Аризона и Ню Мексико. Много преди това обаче тюркоазът е добиван от Синайския полуостров; районът на Синай е бил известен като Мафкат („страна на тюркоаз“) на древните египтяни.

Смята се, че минералът след това е транспортиран на запад през Турция; френската дума тюркоаз означава „турски“. Пътуванията на Марко Поло , пътеписът от 13-ти век, предаван уж на писаря Рустичело да Пиза, включва препратки към „скъпоценните камъни, които наричаме тюркоази“ в планините на Източна Персия. Английската дума обаче произлиза от средноанглийските пуйки и англо-френската пуйка ; Изглеждането на френски правопис вероятно е повлияно от излагането на френски тюркоаз или „турски камък“.

Думата тюркоаз датира от 17 -ти век и произведена от френската тюркоаз със значение на „турски“, така като като минерал за първия път е донесен в Европа през Турция

В Новия свят тюркоазът е бил високо ценен от народите на ацтеките и микстеците, използвани за неща като дръжки за ножове и мозайки.

В Тибет например и до ден днешен не е прието да се говори за тюркоаза като за камък, а по-скоро като за същество със собствено усещане.

Находища на този минерал са известни в Средна Азия (Иран, Узбекистан, Казахстан, Таджикистан), Китай, САЩ, Австралия и други страни.

Тюркоазените праисторически артефакти (мъниста) със известни от петото хилядолетие преди новата ера от обекти в Източните Родопи в България – източникът на суровината вероятно е свързан с близкото Спахиевооловно -цинково рудно поле. 

Цветът на камъка варира в разнообразни нюанси: жълт, зелен, син и други цветове, които се доближават до синьото.

Tiffany
Снимка tiffany-com

Като фосфатен минерал, тюркоазът по своята същност е крехък и чувствителен към разтворители като парфюми и друга козметика, която може да промени цвета на тюркоазените камъни, както и маслото за кожа, търговските течности за почистване на бижута.

Продължителното излагане на пряка слънчева светлина също може да обезцвети или дехидратира тюркоаз. Затова трябва да се внимава, когато се носят такива бижута: козметика, включва също и слънцезащитни продукти и спрей за коса, добре е на тюркоазени бижута  да не се носят на плаж или друга слънчеви места.

След използването на тюркоаз трябва да се внимава и да бъде почистено с мека кърпа, за да се избегне натрупването на остатъци, и трябва да се съхранява в собствена кутийка, за да се избягва надраскване от по-твърди скъпоценни камъни. Тюркоазът също може да бъде повлиян неблагоприятно, ако се съхранява в херметически затворен кутия. 

Снимка orientalart.bg

ЗОДИИ

Асоциации: Венера, Нептун

Модерен рожден камък за месец декември.

Камък на зодия Стрелец, Риби, Скорпион и Водолей.

Енергия – Ин, женска

Той е символ на красотата, силата и лоялност

Тюркоазена чакра  – Като цяло се казва, че тюркоазът отваря всички чакри, позволявайки на силите на любовта и комуникацията на камъка да преминават през цялото същество.

4 -та чакра

Сърдечна чакра

Четвъртата сърдечна чакра  (сърдечен център) е в средата на гръдния кош и се нарича  Анахата чакра,  което означава неудрян. Сърдечната чакра е свързана с въздух (нито течен, нито твърд). Когато тази чакра е в баланс, се чувствате свободни, емоционално овластени и обнадеждени. От всички значения на чакрите това има важната роля за пренасяне на идеи във физическата реалност.

Тюркоазът също може да бъде от полза за работата на сърдечната чакра, като я отвори за даване и получаване на любов. На вежната чакра тя
засилва връзката с великия дух. Синият цвят е символ на духа или небесния източник за спиритистите. На  4-ти сърдечната чакра  (сърдечна център) се намира в средата на гръдния кош и се нарича  Анахата чакра,  което означава, â € œun-struck.â € ?? Сърдечната чакра е свързана с въздух (нито течен, нито твърд). Когато тази чакра е в баланс, се чувствате свободни, емоционално овластени и обнадеждени. От всички значения на чакрите това има важната роля за пренасяне на идеи във физическата реалност.

Петата чакра

Гърлена чакра

5 -та гърлна чакра 

(етерно тяло) е в средата на гърлото и е известно като Вишуда чакра,

което означава „чисто място“. Тази чакра е свързана с етер (пространство). Кога

Вишудха чакра е отворен и балансиран, вие сте в състояние да изразявате себе си открито, без да се страхувате от мнението на другите.

Лечителите обаче го свързват предимно с Гърлото или 5 -тата чакра. На  5-ти гърло Чакра  (етерно тяло) се намира в средната част на гърлото и е известен като  Vishuddha Chakra,  което означава, â € œpure place.â € ?? Тази чакра е свързана с етер (пространство). Когато  Вишуддха чакра  е отворена и балансирана, вие сте в състояние да се изразявате открито, без да се страхувате от това, което другите ще мислят. Тази чакра е център на комуникация, творчество, спокойствие и духовни връзки.

Психично изцеление

Тюркоазът  е камък за комуникация (5 -та чакра). Камъкът се препоръчва за хора, които се страхуват от публично говорене.
Вярва се, че има способността да направи оратора по -красноречив, любящ, креативен и честен. Но също така подобрява психическото състояние като цяло чрез увеличаване на всички следните положителни психични характеристики: спокойствие, креативност, съпричастност, позитивно мислене, чувствителност, интуиция, мъдрост на щастието, което води до по-спокойно състояние, което води до по-голяма самореализация. Смята се и за камък на приятелството. Като комуникационен камък вярващите в New Age казват, че това отваря връзки между приятели и позволява на любовта да тече в тези комуникации, което укрепва приятелството. Освен това те вярват, че тя има силата да засили убежденията, смелостта и личната сила.

Физическо изцеление

Като лечебен камък, тюркоазът е сред кристалните лечебни камъни майстори. Според последователите на Новата Ера, нейните сили могат да бъдат от полза
за цялото тяло, със специални сили при лекуването на заболявания на имунната, дихателната, отпадъчната и скелетната системи. Кристалните лечители го препоръчват за детоксикация на алкохол, отрова, замърсяване или радиация в организма, лечение на високо кръвно налягане, астма, инфекции и проблеми със зъбите.

Информация за чакрите е от уебсайта Bisbee Turquoise .