Делта вариантът на коронавируса силно притеснява вирусолози и епидемиолози

Сподели

Микробиологът Шарън Пийкок определя Делта варианта на коронавируса като „най-устойчив и най-бърз вариант досега“

Световни вирусолози и епидемиолози са изключително притеснени от по-лесното и бързо разпространение между хората на индийския вариант на новия коронавирус, известен и като Делта, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Вариантът Делта, който в момента е доминиращ,

значително увеличава броя на заразените и на настанените в болница сред неваксинираните. Нарастват обаче и доказателствата, че се разболяват и напълно ваксинирани хора. Това се случва по-бързо в сравнение с познатите досега варианти на вируса. Учените изразяват безпокойство, че и ваксинираните могат да бъдат преносители на COVID-19.

„Най-големият риск за света в момента е Делта“,

казва микробиологът Шарън Пийкок, която ръководи програмата за секвениране на генома на новия коронавирус във Великобритания. Тя го определя като „най-устойчив и най-бърз вариант досега“.

Вирусите непрекъснато се развиват, като мутират и се появяват нови варианти. Понякога те са по-опасни и от първоначалния вариант. Със събирането на повече информация за предаването на индийския вариант на новия коронавирус, експертите смятат, че предпазните маски, социалната дистанция и други мерки, премахнати в държавите с напреднали ваксинационни кампании, вероятно отново ще бъдат необходими.

Английската Национална здравна служба обяви,

че от 3692-ма настанени в болница във Великобритания с варианта Делта, 58,3% са неваксинирани, а 22,8% са с две дози от препарат срещу COVID-19.

В Сингапур, където индийският вариант е доминиращ,

три четвърти от заразените са ваксинирани, въпреки че нито един от тях не е изкарал заболяването тежко. Израелските здравни власти обявиха, че 60% от настанените в болница заразени с COVID-19 са ваксинирани. Повечето от тях са на възраст 60 години и нагоре, обикновено с придружаващи заболявания. В САЩ, които са най-пострадалата държава от COVID-19 с най-много жертви и заразени, вариантът Делта е виновен за 83% от новите случаи. 97% от болните с тежки симптоми са неваксинирани.

Китайско проучване установи,

че заразените с варианта Делта имат 1000 пъти по-голямо количество вирус в носа в сравнение с варианта, който беше открит за първи път в град Ухан.

„Всъщност може да отделяте по-голямо количество вирус и затова той се предава повече. Това все още се изследва“, обяснява Шарън Пийкок.

Според американския учен Ерик Топол при варианта Делта инкубационният период е по-кратък и има доста по-голямо количество вирусни частици. Той е на мнение, че в САЩ вариантът Делта е пристигнал, когато много американци – ваксинирани или не – са престанали да носят предпазни маски на закрито.

Vesti.bg