В Хасково, Пловдив и Сливен – поставиха под карантина хора, завърнали се от Италия

Сподели

„България Ер“ анулира полетите си от и до Милано до 27 март.

На трима жители на Хасково, завърнали се преди няколко дни от Милано, е препоръчана 14-дневна домашна карантина, съобщиха от РЗИ – Хасково. 

Тримата -мъж, жена и дете, които не са семейство, нямат симптоми за заразяване с коронавируса. Мярката е превантивна, обясниха от инспекцията.

От днес двама лекари от РЗИ започват денонощни дежурства на граничния пункт с Турция „Капитан Андреево“, информира още директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова. 

Те ще измерват температурата на влизащи у нас пътници от рискови страни като Китай и Италия. Медиците са оборудвани с мобилни безконтактни термометри, които измерват температурата при насочване към челото.

При установяване на болни с висока температура пасажери, те ще бъдат насочвани към лечебно заведение.

Други трима души са настанени в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, след като са се завърнали от Италия, съобщи за БТА д-р Моника Троянчева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ Пловдив. 

Става дума за една жена и двама мъже, които сами са потърсили консултация и хоспитализация. 

Пробите им пътуват за София и се чакат резултатите на тримата за наличие на коронавиус. Засега те са изолирани и са под наблюдение в сравнително задоволително здравословно състояние.

В Сливен също има няколко изолирани граждани, които са се върнали от Китай. Хората нямат симптоми на коронавирус, но е задействана рутинната процедура за 14-дневна карантина. Състоянието им се следи всеки ден и според властите повод за притеснение няма.

„На този етап не може да кажем, че има коронавирус. Няма нито един доказан случай на коронавирус в България“, заяви д-р Даниела Канева от РЗИ – Сливен.

Изолацията на пациентите представлява ежедневно медицинско наблюдение, измерване на температурата и самонаблюдение по отношение на други симптоми от страна на дихателна система, затруднено дишане, кашлица, общо неразположение или нещо, което подсказва за наличието на заболяване.

Междувременно стана ясно и за още двама души със съмнения за коронавирус в Бургас, информира БГНЕС.

Те са били приети по спешност в Инфекциозното отделение на болницата в морския град вчера. Пациентите са се завърнали от Италия и се оплакали от болки в гърлото и температура. 

От лечебното заведение не пожелаха до коментират случая преди да излязат окончателните резултати от взетите проби.

Националният авиопревозвач „България Ер“ анулира полетите си от и до Милано до 27 март заради зачестилите случаи на коронавирус. Това съобщи авиокомпанията на сайта си.

„Сигурността и здравето на нашите пътници са от първостепенно значение за нас. Заради зачестилите случаи на коронавирус в Италия, до 27 март „България Ер“ отменя полетите си от/до Милано. Всички пътници по анулираните полети могат да поискат пълно възстановяване на сумата за самолетните си билети, както и да променят датата си на пътуване без да плащат такса“, се посочва в съобщението.

Всички пътници по полетите до и от Милано в периода 29 март – 30 април 2020 г. ще могат да получат пълно възстановяване на сумата за закупените самолетни билети.

Броят на починалите от новия коронавирус в Китай 

вчера достигна 2663, потвърдените случаи на заразяване са 77 658, съобщи „Ройтерс“, като се позовава на официални данни на властите.

Вчера са починали още 71 души, докато в неделя жертвите на болестта бяха 150. Потвърдените случаи на заразяване вчера са били 508, със 101 повече от тези в неделя.

В епицентъра на епидемията, провинция Хубей, вчера са регистрирани 499 нови случая на коронавирус, срещу 398 в неделя. Починалите там са 68, повечето в град Ухан.

Източник Vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *