Ела в света на книгите, защото отвори врати нова сюрреалистична книжарница в Китай

Сподели
more
За любителите на книгите влизането в книжарница винаги е вълнуващо, но една нова книжарница в Китай прави преживяването абсолютно омагьосващо.

Dujiangyan Zhongshuge, разположена в Ченгду, е проектирана от базираната в Шанхай архитектурна фирма X + Living.

Двуетажното пространство изглежда като катедрала, благодарение на огледалните тавани и блестящите подове от черни плочки, които отразяват шкафовете за книги, създавайки изключителен визуален ефект.

При влизане клиентите виждат С-образни библиотеки, които създават поредица от лични пространства. В центъра на магазина има извисяващи се арки и колони, които вървят по цялата височина на пространството.

Мястото е вдъхновено от историята и топографията на региона, а целта на архитектите е да пренесат местния пейзаж във вътрешното пространство.

Интересен трик е използването на плакат с книги на горните рафтове, така визуално изглежда, че книгите се простират от пода до тавана. Магазинът вече разполага с колекция от над 80 000 книги.

Друга ключова част от дизайна е осветлението. На всеки рафт са проектирани светлинни колани, което го прави по-стереоскопичен и ясен. Това позволява на читателите да намират лесно книгите на рафтовете и създава визуален ефект.

На първия етаж на магазина има кафене и детска зона за игра, която разполага с бамбукови библиотеки, украсени с панди. Купчините цветни възглавници осигуряват удобни места за четене.

Балконът на второто ниво е изпълнен с места за сядане, където клиентите могат да разглеждат своите книги, да работят или да разговарят. Всяко пространство е внимателно обмислено, за да добави ефект към цялостното преживяване.

Източник Profit