Витлеемска звезда изгрява на 21 декември. Това нова Витлеемска звезда ли е?

Сподели

В седмицата на Коледа, в най-дългата нощ на годината – 21 декември планетите Юпитер и Сатурн ще се приближат в нощното небе в рядкото и зрелищно явление, пише 24 часа.

Гледката ще е удивителна, ако успеете да я видите малко след залез, казват учените.

Юпитер и Сатурн, пътувайки в орбитите си периодично застават на линията толкова близо, че с просто око се виждат като една удължена звезда. Рядко обаче те са толкова близо, както на 21 декември.

Коледната звезда ще е видима и от България, но засега прогнозата е облаци да я скрият.

Ако небето е ясно, явлението ще може да бъде наблюдавано с просто око веднага след залеза на Слънцето в посока запад – югозапад. С бинокъл и непретенциозен телескоп ще може да се види по-добре отдалечеността на планетите една от друга.

Такова почти сливане на двата гиганта – Юпитер и Сатурн, като сегашното, не се е случвало от Средновековието, казват астрономи.

Доближаването на двете планети става на всеки 20 г., но последният път, когато светът е можел да види толкова близко докосване е било през 1226 г.

Следващият път когато Юпитер и Сатурн ще бъдат толкова близо ще е след 60 г. – през 2080 г.

Астрономи смятат, че такава “двойна планета” може да е описаната в Библията звезда, изгряла преди Раждането на Христос – Витлеемската звезда.

Приема се, че сега Земята навлиза в нов епат на развитие, на промяна, насочена към духовно израстване.

“Подкрепям една такава идея, като се говори за Витлеемската звезда, описана в Библията. Някои изследователи смятат, че именно това се е случило и преди около 2000 години, когато хората са видели ярка звезда при раждането на Христос.

Най-вероятно една от идеите, свързани с тази ярка звезда, е визуалното сливане на Юпитер и Сатурн. Хората тогава са свързвали явлението със своята култура и легенди”, коментира д-р Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория “Рожен”.

На 21 декември е зимното слънцестоене.

Сатурн и Юпитер са две от петте планети, видими с просто око в нощното небе (другите са Меркурий, Венера и Марс).

Юпитер блести с бяла светлина, много по-силно от Сатурн, чиято светлина е по-златиста. Гигантът Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система, Сатурн с неговия пръстен е втори.

Източник HaskovoLive