Преброяване на населението започва на 7 септември

Сподели

Във всички държави членки на Европейския съюз предстои преброяване на населението и жилищния фонд.

За последен път в България преброяване на населението е през 2011 година, населението на страната е било 7.4 млн. души.

Първото направено броене е в края на 1900 г. данните са били, че българите са 3.500 млн. души.

В България преброяване 2021 ще започне на 7 септември и ще продължи до 3 октомври 2021 г. Ще е 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд в Република България. Ще бъде на два етапа:

В 0.00 часа на 7 септември започва електронното преброяване чрез специална интернет система, всеки да се преброи онлайн след регистрация, което ще продължи до 24.00 часа на 17 септември.

На 18 септември преброителите тръгват по домовете.

Всеки, живеещ на територията на страната, ще може да преброи себе си и семейството си, като попълни 75 въпроса онлайн в преброителната карта на www.census2021.bg.

Може да се запознаете предварително е преброителната карта на следния адрес: https://census2021.bg/wp-content/uploads/2021/06/karta_jilishta_16str_obrazec.pdf

Попълването на картата е бързо и лесно – необходими са само компютър, таблет или мобилен телефон, български документ за самоличност, ЕГН и валиден електронен адрес.

След попълването на анкетата се получава уникален преброителен код. Именно този код се предава на преброителя.

„В Закона за преброяването е предвидена глоба от 160 лв. за домакинствата, отказали да участват“, сподели Магдалена Костова, директор Социална и демографска политика, НСИ.

Най-голямото статистическо изследване ще събере и предостави качествена и съпоставима информация за броя, демографската структура и социално-икономическите характеристики на населението, от една страна, а от друга – за характеристиките на сградния фонд и за жилищните условия на домакинствата в страната.

Данните от преброяването се използват в процеса на вземане на решения и при разпределяне на финансиране в различни области като образование, здравеопазване, социална защита и други.

Те са в основата на разработването на национални и регионални политики, което превръща преброяването в общонационална задача.

Снимки census2021.bg