Защо Япония спря над милион и половина ваксини на Moderna

Сподели

Япония спря използването на 1,63 милиона ваксини Moderna, произведени в Испания, поради евентуално замърсяване при производствения процес, съобщaва EuroNews.

Здравните власти в Токио съобщиха, че в неизползвани флакони от ваксините са открити „аномални вещества“. Възможно е на хората да са приложени дози от замърсените препарати, но до момента не са докладвани неблагоприятни странични ефекти, съобщиха от Министерството на здравеопазването в страната.

Но Takeda Pharmaceutical, японска компания производител на лекарства, отговарящ за продажбите и разпространението на ваксината, заяви, че е взел решение да блокира използването на 1,63 милиона дози, произведени в същата производствена линия.

Компанията заяви, че е помолила Moderna да проведе спешно разследване и е препоръчала на здравните власти и институции в Япония да не прилагат ваксини, произведени от завода на Moderna в Испания.

Японските власти оповестиха и партидните номера на ваксините, така че пациентите, ваксинирани със съмнителните препарати, да могат да се консултират с медицински специалисти, ако изпитват дискомфорт.

Решението за спиране на ваксинацията с тези партиди от препарата поражда опасения от недостиг на ваксини, тъй като страната се опитва да ускори ваксинациите на фона на увеличаващия се ръст на новозаразени с COVID-19.

Япония разчита изцяло на ваксини, разработени от чужбина, произведени от Moderna, Pfizer и AstraZeneca.

Около 43% от японското население е ваксинирано с две дози, а повече от 54% от гражданите са получили една доза.

Снимка ©Pixabay