Защо високомазнинно-нисковъглехидратно хранене?

Защо високомазнинно-нисковъглехидратно хранене?

Основното предимство на режима Високомазнинно-нисковъглехидратно хранене  е, че намалява притока на захар (глюкоза) и  нивата на кръвната захар се регулират по-лесно, нуждите от инсулин стават по-малки при диабетиците.

Защо този режим е полезен?

Тази режим може да се превърне и в начин на хранене. Той е подходящ и за хора с диабет и с метаболитен синдром. Режимът на хранене може да предпазва от  болестите на съвремието – инфаркти, инсулти, метаболитен синдром, хипертония, гръдна жаба, диабет, рак и т.н.

Когато в организма има въглехидрати, тогава нуждите от инсулин се увеличават. А покачването на инсулина в кръвта води до отлагане на излишните въглехидрати под формата на мазнини. Ако инсулинът не се секретира достатъчно или клетките са с понижена чувствителност към него, кръвната захар се повишава патологично и се получава захарен диабет.

Внимание, за диабетиците!!! 

Режимът е подходящ и за хора с диабет, но преди да се започне този начин на хранене нуждите от инсулин намаляват и ако не намалите дозите му, може да получите хипогликемия. Затова трябва често да се мери кръвната си захар и да намалите дозите на инсулина, които си инжектирате. Най-добре е да е да се консутирате с вашия лекар.

Позволени (неограничено) храни: всички пълномаслени млечни продукти, (мазно) месо, риба, яйца, (предимно листни) зеленчуци, растящи над земята. Коксово и краве масло, ленено олио и захтин.

Допустими (в умерено количество) храни: бобови и леща, ядки, пресни плодове (съвсем малко, предимно диви горски плодове), тъмен шоколад (над 65% какао), лимец.

Храни, които да се избягват: панировки.захар, картофи, ориз,царевица, хляб, нишестени, тестени и сладкарски изделия, бира и алкохол, всякакви житни/зърнени, сушени плодове, безалкохолни и подсладени плодови сокове, обезмаслено мляко, маргарини и омега-6 мазнини като царевично, слънчогледово, шафраниково, соево и фастъчено олио.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *