Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет тип 2. Превенцията е здравословно хранене

Здравословното хранене и поддържането на оптимално телесно тегло са едни от факторите, които са важна превенция срещу диабета. Вчера беше световния ден за борба със страшната болест, е моментът да се погледнем в огледалото и да си дадем сметка дали правим най-доброто за себе си.

Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет тип 2. Превенцията е здравословно хранене

Към това ни подтикват изключително търсената и оценена високо от читателите книга „Размерът има значение (Размерът на талията)“ и нейното продължение „Размерът има значение 2. Наръчникът“ на Александра Иванова. В тях се подчертават констатациите на Световната здравна организация, че наднорменото тегло е свързано с множество заболявания, сред които е диабет тип 2 и още – сърдечно съдови заболявания, някои видове рак, остеоартрит и много други.

Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет. Той е свързан с начина на живот. Към него водят наднорменото тегло, затлъстяването, нездравословното хранене, намалената физическа активност, злоупотребата с алкохол. Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори, е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2.

От захарен диабет у нас страдат над 570 000 души, като 427 000 са с диагностицирано заболяване,  а 150 000 имат диабет, но не знаят за това и следователно не се лекуват. Това е 9,6% от възрастното население. През 2005 г. честотата е била по-малка – 8,4%, а прогнозата за 2030 г. е увеличаване до 10,9%. За година от диабет умират над 8000 българи или 22-ма дневно, без да се вземат предвид смъртните случаи, предизвикани от усложненията на диабета.

„Затлъстяването е една от водещите предотвратими причини за смърт в световен мащаб. Проучванията показват, че то намалява продължителността на живота средно с 6-7 години, а тежкото затлъстяване – с 10 години.  Дебелият човек живее с риск от много физически и психични заболявания. Те най-често се проявяват в метаболитен синдром в комбинация с диабет тип 2, високо кръвно, висок холестерол и високи нива на триглицеридите. Особено важно за нас, жените, е, че затлъстяването може да доведе до нередовен менструален цикъл, често съчетан с поликистоза на яйчниците и хормонален дисбаланс. Не съм лекар, но на свой гръб усетих как, докато бях почти 100-килограмова – хич не се чувствах секси, нямах женски усещания, получавах мигрени, паник атаки, страдах от депресия и безсъние. Не знам дали в медицината има точен термин за този комплекс от симптоми, но аз си го наричам нещастие“, пише Александра Иванова.

За да излезем от порочния кръг на рязко отслабване чрез диети и йо-йо ефект, при който качваме още повече килограми, тя предлага завинаги да се откажем от токсичните индустриални храни, от захарта, олиото, бялото брашно и да се върнем към естественото, провереното през хилядолетията естествен отбор, хранене на нашите предци. Да се съобразим с храненето тук – на нашите географски ширини и да се опитаме да се върнем към чистото и просто ядене на бабите и дядовците ни. Постепенното, ненасилствено за организма отслабване, задвижва метаболизма ни и води до повишено желание за движение. То от своя страна въздейства положително на обмяната на веществата и колелото се завърта в правилната посока. Резултатите са видими още след първите три месеца, в които се придържаме към революционния и лесен метод на хранене, а за девет месеца почти всеки ще е постигнал целта си да изглежда така, както иска, и да тежи толкова, колкото е здравословно за него. Ако в първата книга примерите за това, че по метода се свалят десетки килограми за броени месеци, са само два – този на авторката, отслабнала с 42 кг, и на канадката Аманда, във втората книга „Наръчникът“ ще откриете историите на още хора – наши сънародници, които отдавна са загърбили миналото, белязано от ниското самочувствие и здравсловните последствия от затлъстяването. Можете да ги откриете и да разговаряте с тях в различни фейсбук групи, на живо и по телефона.

„Отмина времето, в което да говориш за теглото си, беше срамно и хората избягваха да го правят, а наред с това сякаш избягваха и да забелязват как изглеждат и се чувстват самите те. В интернет пространството има множество групи, в които десетки и стотици потребители открито споделят свои снимки и се радват и стимулират взаимно при всеки свален килограм. И това е важно преди всичко за нашето здраве, а не толкова за красотата и сексапила, които са по-скоро продукти на рекламните клишета“, казва Александра Иванова.

Източник: ПИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *