9 мощни билки

Сподели

Билките са дар от природата, а използвани по правилния начин могат да бъдат и естествено лекарство при някои здравословни проблеми. Научете повече за това кои са 9-те мощни билки и какви са техните свойства.

Ехинацея
Ехинацея © iStock

От векове хора от различни култури по света разчитат до голяма степен на традиционната билкова медицина, за да се лекуват. И макар днес да сме свидетели на  огромен медицински и технологичен напредък по отношение на здравеопазването, глобалното търсене на билкови лекарства нараства.

Световната здравна организация обяснява традиционната медицина като „знания, умения и практики, базирани на теории, вярвания и опит в зависимост от различните култури“. Тези знания, умения и практики „се използват за превенция, диагностика, подобряване или лечение на физически и психически заболявания“.

В много случаи билковите лекарства са по-изгодни финансово, а когато са предписани от специалист, те напълно съответстват с индивидуалните нужни на човека. Вижте 9 модни билки и какви са техните ползи за здравето:

Ехинацея

Ехинацея произхожда от Северна Америка, ето защо не е изненада, че тази билка се е използвала в индианските практики за лечение на различни здравословни проблеми като рани, изгаряния, зъбобол, болки в гърлото и разстроен стомах. Най-силен ефект имат корените на ехинацеята, макар че всички части на растението имат лековити свойства. Днес ехинацея се използва предимно за профилактика и лечение на настинки и грип.

Ехинацея

Женшен

Женшенът е лечебно растение, което често се използва в китайската медицина за намаляване на възпалението и засилване на имунитета, мозъчната функция, както и повишаване на енергията. Основно има два типа женшен – азиатски и американски. Смята се, че американският женшен действа по-релаксивно, докато китайският женшен е по-стимулиращ.

Женшен

Гинко билоба

Родината на гинко билоба е Китай, а растението продължава да бъде широко използвано в традиционната китайска медицина и до днес. Всъщност гинко билобата е най-продаваната билка в световен план. Това може би се дължи на факта, че в гинко билобата има мощни антиоксиданти. Лековитите свойства на билката се използват при сърдечни заболявания, деменция, психични проблеми и сексуална дисфункция.

Гинко билоба

Черен бъз

Черният бъз е билка, която отдавна се използва за подпомагане на имунната система, облекчаване на главоболието, зъбобола, както и при настинки, вирусни инфекции и запек. Смята се, че по-честата консумация на черен бъз може да намали продължителността на грипните инфекции.

Черен бъз

Жълт кантарион

Приложението на жълтия кантарион може да се проследи още до Древна Гърция. Тази билка може да се използва по различни начини – от чай до екстракти. Жълтият кантарион подпомага заздравяването на рани, облекчава безсънието, депресията и има положителен ефект върху заболявания на бъбреците и белите дробове. Днес жълтият кантарион се предписва за лечение на лека до умерена депресия.

Жълт кантарион

Ако решите да използвате жълт кантарион и приемате други лекарства, консултирайте се първо със специалист. Взаимодействието между билката и някои антидепресанти може да бъде рисково. Имайте предвид също, че жълтият кантарион би могъл да намали ефективността на противозачатъчните хапчета.

Куркума

Куркумата принадлежи към същото семейство като джинджифила. Куркумата се използва от векове не само в готвенето, но и в медицината. Едно от най-известните свойства на билката е намаляване на възпалението. Куркуминът, основно съединение в куркумата, може да лекува хронично възпаление, болка, метаболитен синдром и тревожност.

Куркума

Джинджифил

Джинджифилът е не само подправка, но и билково лекарство. Той съдържа разнообразни полезни съединения и от векове се използва в традиционните практики за лечение на настинки, гадене, мигрена и високо кръвно налягане. Джинджифил може да добавяте към ястия и чай като начин да подсилите своята имунна система.

Джинджифил

Валериана

Билката има и друго име – Дилянка. Валериана се известна като „природен валиум“ заради способността си да успокоява. Още в Древен Рим и Древна Гърция са приемали валериана за облекчаване на неспокойствие, тремор, главоболие и сърцебиене. Днес най-често хората консумират билката срещу безсъние и тревожност.

Валериана

Не Приемайте валериана заедно с други успокоителни средства заради риск от сънливост и неразположение.

Лайка

Още преди векове са използвали лайката като природно средство срещу гадене, диария, запек, болки в стомаха, инфекции на пикочните пътища, рани и инфекции на горните дихателни пътища. Лайката има противовъзпалително, антимикробно и антиоксидантно свойство. Днес билката се приема като начин за намаляване на емоционалните смущения, както и за понижаване интензитета на спазмите, свързани с предменструалния синдром.

Лайка

Приемът на каквато и да е билка трябва да бъде съгласуван със специалист. По този начин ще си гарантирате правилната дозировка, ще разберете потенциалните странични ефекти, както и ще сте наясно за възможните реакции в комбинация с лекарства.

Не на последно място, за да бъде една билка наистина лековита, тя трябва да е с високо качество. 

Източник Rozali.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *