Знаеш ли, къде е създаден първият университет?

Сподели

Първият университет в света е създаден от българи-богомили през 1119 година.

Знакът на Интернет @, символът на века, е открит в български ръкопис от 1345 година (14-ти) век…

ПОКЛОН и СЛАВА! В навечерието на най-светлия ни празник, да се поклоним на българите, които са разнесли Знанието по света, облагородяват и просвещават народите.

По времето на княз Борис и цар Симеон, IX и X век, духовният център на света е България. Тук работят двете просветни средища – Велики Преслав и Охридската школа. Това са първите университети в света, известни като книжовни школи с обучаване на българи на четмо и писмо. Боян Мага, най-малкият син на царя, приживе разпределя кои богомили къде по света да разнасят Знанието.

През 1119 година българи създават в Болония първия университет в света, на мястото на къщата на Булгаро де Булгарис, наречен Златоуст, начетен юрист и преподавател. Площадът пред къщата му се нарича и до днес „ПЛОЩАД НА БЪЛГАРИНА”. На нейно място е основан „Университато Булгаро”. Там могат да се видят фамилните гербове на АЛЦЕУС БУЛГАРИНИ и на АСКАНИУС БУЛГАРИНО от Сиена.

В пълна независимост от черквата, там се учат 10 000 студенти от цяла Европа. За сравнение, в Кембридж, който е основан следващия век, учат 5000. Магнетизмът на „Университато Булгаро” привлича мастити представители на европейската култура, като Томас Бекет, Данте Алигери, Еразъм Ротердамски, Николай Коперник… Университетският параклис и до днес се нарича „Санта Мария дел Булгари”.

Най-старото запазено изображение на световно познатия знак @ е от средата на XIV век и е български. Знакът @ е символ на века , той е ключов за електронната поща и за общуването в социалните мрежи.

До скоро никой не знаеше реално откъде идва той, пише Клеър Бейтс в началото на своето проучване. Най-ранното открито досега споменаване на @ е религиозно. Той се явява през 1345 година в български превод!

Пазен днес във Ватиканската апостолическа библиотека, ръкописът показва символа @ на мястото на буквата А в думата Амин. Амин е българска дума, ползвана хилядолетия преди Новата ера от дедите ни и означава: „записано в небесните чертози.“

Откъс от книгата „СИЛАТА НА БЪЛГАРИТЕ

Снимка https://azbukari.org/