Знаеш ли колко е полезен кумкуат, кумкват?

Сподели

Кумкуат, Кумкват (Citrus kumquat) представлява малко цитрусово дръвче, което се класифицира към семейство Седефчеви. Кумкуатът е растителност присъща за тихоокеанското карйбрежие на Южна Азия. Най-ранните писмени сведения за плода са открити в китайската литература от 12 век. На китайски език „kumquat“ означава „златисто оранжево“. Тези малки цитрусови плодове до известна степен приличат на портокали, както отвътре, така и отвън, въпреки че са по-малки по размер от повечето портокалови сортове.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 190708203242c700x420-1.jpg

Устройство на кумкуат
Вечнозелено дърво/храст достига около 3-4,5 метра височина. Има гъсти клони, гланцирани зелени листа и бели/жълти цветове. По клоните могат да се установят бодли.

Плодовете му в пресен вид имат много приятен лек вкус (подобен на портокала), често с кисели или горчиви жилки, като могат да се консумират с кората. Поради малкият им размер са из между предпочитаните коктейлни плодове, позволяващи си дори понякога да заменя маслинката в мартинито. За разликата от останалите цитруси, кумкватът цъфти през есента и зрее през месеците февруари-април. Развива бели цветчета. В зависимост от възрастта на растението, то дава различни количества плод.

Разпространение на кумкват
Първоначално се отглеждат в Китай. Сега те се отглеждат и в други страни, включително в по-топлите райони на САЩ, като Флорида и Калифорния.Кумкуатът произхожда от Китай и Япония. Сега е култивиран вид в Европа и Близкия Изток. Култивиран е в Индия, Тайван, Япония, Филипини и Югоизточна Азия. През 1846 година е внесен в Европа, а малко след това в Северна Америка. В сравнение с други цитрусови дървета, кумкуатът е доста по-студоустойчив.

Тези храсти или малки дървета са от азиатско-тихоокеанския регион, където са отглеждани и отглеждат в продължение на хиляди години. Те не успяват да стигнат до Европа или Америка до 19-ти век, но оттогава се разпространяват широко по света.

Използваема част на кумкват
Употребяват се плодовете на дръвчето.

Химичен състав на кумкват
Кумкватите съдържат голямо разнообразие от етерични масла, включително лимонен, кариофилен, алфа-пинен, монотерпени, алфа – бергамотен и много други. Също така съдържат фибри, калий, калций, витамин С, полезни мазнини и витамин А.

Лечебни свойства и приложение на кумкуат
Екстрактите от кумквати са били използвани за различни лечебни цели през годините, най-вече при възпалено гърло и дихателни проблеми. Различните етерични масла, органични съединения и хранителни вещества са довели до такива разнообразни приложения на тези малки цитрусови плодове в традиционните лекарства по целия свят. Ползите за здравето от кумкуат включват способността му да регулират храносмилането, да стимулират имунната система и да подобрят грижата за кожата, косата, зъбите и очите. Също така намалява шансовете ви за развитие на диабет, понижават нивата на холестерола, укрепва костите и подобряват здравето на нервите.

има поддържащи функции;
тонизиращо и освежаващо действие;
сока може да се смеси с гореща вода, за да облекчи болки в гърлото.
Кумкватите са богати на растителни съединения, включително флавоноиди, фитостероли и етерични масла. Някои от флавоноидите на плода имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Те могат да помогнат за предпазване от сърдечно-съдови заболявания и рак.

Фитостеролите в кумкватите имат химическа структура, подобна на холестерола, което означава, че те могат да помогнат да се блокира абсорбцията на холестерола в тялото Ви. Това може да помогне за понижаване на холестерола в кръвта.

Етеричните масла в кумкватите оставят аромат на ръцете и във въздуха. Най-известният от тях е лимонен, който проявява антиоксидантни действия във Вашето тяло.

Когато се консумират цели, за кумкуатите се смята, че различните флавоноиди, фитостероли и етерични масла в тях взаимодействат и имат синергични благоприятни ефекти.

В народната медицина в някои азиатски страни, кумкватът се използва за лечение на настинки, кашлица и други възпаления на дихателните пътища. Съвременната наука показва, че има някои съединения в него, които поддържат имунната Ви система. Те са уникален източник на имуноподдържащ витамин С.

Диабет, наднормено тегло и кумкуат

Растителните съединения в кумквата могат да помогнат за борба със затлъстяването и свързаните с него заболявания, включително сърдечни заболявания и диабет тип 2. В едно проучване, мишки с нормално тегло, хранени с диета с високо съдържание на мазнини в продължение на осем седмици, значително повишават масата си в сравнение с мишките, получили диета с високо съдържание на мазнини плюс екстракт от кумкват или диета с ниско съдържание на мазнини. Всички групи консумират приблизително еднакво количество калории. По-нататъшният анализ показа, че екстрактът от кумкват е помогнал за минимизиране на растежа и размера на мастните клетки. В част втора от същото проучване, затлъстелите мишки, хранени с диета с високо съдържание на мазнини в продължение на две седмици, имат 12% увеличение на телесното тегло. Но затлъстелите мишки, хранени с диета с високо съдържание на мазнини плюс екстракт от кумкват, запазват теглото си. И двете групи консумират почти еднакво количество калории. И в двете части на проучването екстрактът от кумквата също спомага за понижаване на кръвната захар на гладно, общия холестерол, LDL (лошия) холестерол и триглицеридите. Предварителните проучвания показват, че растителните съединения в пигмента на кумкуат могат да помогнат за предотвратяване на увеличаването на теглото и за насърчаване на по-здравословни нива на кръвната захар и холестерол.

Как плодовете кумкват се грижат за Вашето здраве?
Контрол на диабета
Установено е, че флавоноидните екстракти в кумкватите понижават нивата на липидите в кръвта при затлъстели плъхове, според проучвания, направени с лабораторни плъхове от университета в Чанша, Китай. В доклад на Мичиганския държавен университет се казва, че кумкватите са чудесно допълнение към вашата зимна диета, тъй като има ниско съдържание на захар, ниско съдържание на натрий, нулев холестерол и 0,1 грама мазнини. Тяхното високо ниво на диетични фибри се ползва както от тип 1, така и от диабет тип 2.

             2. Повишаване на имунитета

Кумкуатите повлияват имунната система по редица начини, тъй като са богати на витамин С, точно както портокалите! Проучване, проведено в Швейцария на тема „Витамин С и имунна функция”, ясно посочва, че витаминът е мощен антиоксидант и действа като фактор за биосинтетичните ензими. Той също така помага за стимулиране на растежа на нови клетки и засилва имунната система, за да предпази тялото от инфекции, бактерии и гъбички. Без витамин С, като наша първа линия на защита, ние не само не бихме могли да защитим себе си, но и не бихме могли да се лекуваме.

            3. Грижа за кожата

Комбинацията от антиоксиданти и витамини в кумквата ги прави идеални за предпазване на кожата от ракови ефекти на слънцето и негативни ефекти на свободните радикали, които причиняват бръчки, възрастови петна и груба, нездрава кожа. Кумкватите, подобно на много цитрусови плодове, могат да имат голям ефект върху външния вид и усещането на кожата ви поради високите нива на витамин С.

            4. Грижа за очите

Кумкватите са богат източник на витамин А и бета-каротин, които са тясно свързани със здравето на зрението. Бета-каротинът действа като антиоксидант за намаляване на оксидативния стрес в макуларните клетки, като по този начин ограничава дегенерацията на макулата и намалява развитието на катаракти.

            5. Грижа за костите

Значителното съдържание на калций в кумквата помага да се предпазят костите ви в дългосрочен план. Високите нива на калций в тялото увеличават степента на заздравяване и гарантират, че костите Ви остават здрави и в напреднала възраст.

            6. Повишаване на енергията

Кумкватите са богати на въглехидрати. Въглехидратите са от съществено значение за попълването на енергийни запаси. Тези плодове могат да осигурят достатъчно енергия в диетата Ви. Високото ниво на рибофлавин в тях, ключов витамин, участващ в производството на енергия, прави този процес още по-лесен.

           7. Отслабване

Кумкватите са богати на фибри, вода и въглехидрати и са с ниско съдържание на калории. Следователно, те са идеална храна за хората, които се опитват да отслабнат. Те ще създадат чувство на ситост и ще Ви осигурят здраве, като ще намалят желанието Ви за преяждане.

           8. Грижа за косата

Витамин С, естествени органични съединения, антиоксиданти и минерали, присъстващи в кумкватите, оказват голямо влияние върху качеството, структурата и силата на косата.

            9. Дентална грижа

Кумкватите съдържат едни от най-добрите хранителни вещества като калций, калий и витамин С, които подобряват качеството освен на косата и на зъбите.

Къде още се използва кумкуат?
в козметиката;
в кулинарията – приготвяне на желета и конфитюри.
Кумкуат в кулинарията
Големината на плодчетата кумкуат е малко повече от тази на грозде. Вкусът им изобилства от аромати и сладко-кисели нотки. За разлика от другите цитрусови плодове, кората на кумквата е сладка и годна за консумация, а сочната плът е кисела. Кумкуатът може да се консумира в сурово състояние, сушен или след топлинна преработка. В порция кумкуат се съдържа повече витамин C, отколкото в която и да е друга.

100-грамовата порция плодове съдържа
калории – 71 ккал;
въглехидрати – 16 грама;
протеин – 2 грама;
мазнини – 1 грам;
влакини – 6,5 грама;
витамин А  – 6%;
витамин C – 73%;
калций – 6%;
манган – 7%.
Кумкватите също доставят по-малки количества витамина В, витамин Е, желязо, магнезий, калий, мед и цинк, омега-3 мазнини. Около 80% от теглото им е вода. Високото съдържание на вода и влакнини в тях ги прави пълноценна храна, като са относително нискокалорични. Това ги прави страхотна закуска, когато съблюдавате теглото си.

Има различни видове кукмата, но най-често срещаният е кръгленият кумкуат, който прилича на малък портокал. Благодарение на сладкия вкус, те се използват за гарниране, коктейли, конфитюри, желета, консерванти, бонбони и десерти. От плодовете се приготвят различни видове ликьори.

Една от основните функции на кумкватите е тяхната роля в регулирането на храносмилането. Осем плодчета са еквивалентни на 10 грама фибри, като консумацията на няколко от тях не е трудно да се направи! Това количество фибри помага на стомашно-чревния тракт да се движи и регулира храносмилането ви. То може да помогне за премахване на запек, излишък на газ, подуване на корема и спазми и повишаване на ефективността на усвояването на хранителните ви вещества. Влакното в тези плодове също може да помогне за предпазване от възпалителни заболявания на червата

Източник Ботаника от Framar.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *