0 1 min 7 месеца
Сподели

Вечерната иглика е вид цветно растение с жълти цветове и произход от Северна и Южна Америка. Това растение има дълга история на употреба както с хранителни, така и с лечебни цели от страна на индианците и европейските заселници за стотици години.

През началото на 17-ти век, вечерната иглика бе пренесена в Европа и поставена в ботаническите градини като декоративно растение, без да се признава нейната древна употреба.

Днес, вечерната иглика е известна предимно като градинско растение и е обект на интерес в специализирани сектори.

„Кралският Лечител За Всичко”

Почти всички части на този жълт цветя са пригодни за консумация, включително корените, листата, цветовете, цветните бутони и семената. Цветовете на растението са жълти и се разкриват привечер, затварят се през деня. Времето на живот на вечерната иглика е около две години (двугодишно).

 

Семената на този цветя се събират и студено пресоват, като се получава масло, което след това се капсулира и използва в производството на лекарства. Тези семена съдържат около 15% протеин, 24% масло и около 43% целулоза.

Маслото от вечерната иглика се използва в сапуни и козметика и се съдържа в редица продукти. То е източник на есенциални мастни киселини, които са необходими за човешкото здраве, тъй като тялото не може да ги произвежда само.

Тези мастни киселини, включително омега-6, които се съдържат в маслото от вечерната иглика, играят важна роля в носенето на важни мастноразтворими витамини като витамин А, витамин D, витамин E и витамин K. Те също така са важни за множество други биохимични процеси в организма.

Семената съдържат протеин около 15%, масло от 24% и  около 43% целулоза.

В производството маслотo от вечерна иглика се използва в сапуни и козметика.

Използване и ефективност ?

Маслото от вечерна иглика (EPO) се прави от семената на цветята на растение.

Вечерната иглика се използва за лечение на редица състояния, включително предменструален синдром (ПМС), симптоми на менопаузата, артрит, хемороиди, храносмилателни проблеми, възпалено гърло, остеопороза, екзема и други. Също така се използва за подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите.

Въпреки че има редица традиционни приложения, няма добри научни доказателства, които да подкрепят всички употреби на вечерната иглика.


Статията е с информационна цел. 


снимки Pin it и Google