Знаете ли за какво е полезно маслото от вечерна иглика?

Сподели

Вечерната иглика е вид цъфтящо растение, с жълти венчелистчета, с произход Северна и Южна Америка. Индианците и европейските заселници използвали вечерна иглика като храна и лечебна култура в продължение на стотици години.

Това полезно растение е пренесено в началото на 17-ти век в цяла Европа като декоративно растение в ботаническите градини, без да се признава древната им употреба.

„Кралският Лечител За Всичко”

Днес вечерната иглика е известна главно като градинско растение и като лечебно в специализираните сектори.

 

Почти всички части на жълтото растение са годни за консумация това включва корените, листата, цветовете, цветните пъпки и семената.

Цветовете на растението са жълти, които се отварят при залез слънце и се затварят през деня. Продължителността на живота на вечерната иглика е две години (двугодишно).

Семената на цветето се събират и се пресоват студено полученото вече масло след това се капсулира и се използва при производството на лекарства.

Семената съдържат протеин около 15%, масло от 24% и  около 43% целулоза.

В производството маслотo от вечерна иглика се използва в сапуни и козметика.

Употреба и ефективност?

Маслото от вечерна иглика (EPO) се прави от семената на цветята на растение.

Маслото от вечерна иглика се използва като източник на есенциални мастни киселини необходими за човешкото здраве, които тялото не може да ги произвежда самостоятелно.

Тялoто се нуждае от здравословен баланс на есенциални мастни киселини, като омега-6, намиращи се в маслото от вечерна иглика, и омега-3, намиращи се в рибеното масло.

Полезните мазнини действат като носители за важни мастноразтворими витамини – включително витамин А, витамин  D , витамин  Е и витамин  К . Например, хранителните мазнини са необходими за превръщането на каротина във витамин А, усвояването на минералите и множество други процеси.

Вечерната иглика се използва за предменструален синдром ( ПМС ), симптоми на менопауза , артрит , подуване и други състояния, но няма добри научни доказателства в подкрепа на употребата му.

Растението традиционно се използва за лечение на:

  • синини
  • хемороиди
  • храносмилателни проблеми
  • възпалено гърло
  • артрит
  • остеопороза
  • екзема
  • хормони
  • полезно за кожата, косата и ноктите

Лечебните му ползи може да се дължат на съдържанието на гама-линоленова киселина (GLA). GLA е омега-6 мастна киселина, намираща се в растителните масла.


Статията е с информационна цел. 


снимка Pin it