Сподели

Днес, 7 януари празнуваме големия православен празник Ивановден.


Снимка: istock

На 7 януари православната църква чества Ивановден – денят на свети Йоан, който кръщава Иисус Христос в река Йордан.

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден.

Свети Йоан Кръстител е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и е подготвял пътя на Месията с проповедите си.


Да е живо и здраво името на Иван, Ивана, Иванкa, Иванинa, Ванина, Bаня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовкo, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.

На този ден народните обичаи повеляват кумовете или деверът да „къпят“, пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо.

В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца до 1 г. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. 

Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. „мръсни дни“ е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

Обредната трапеза на Ивановден включва: варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Източник Jenata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *