0 1 min 8 месеца
Сподели

Боровинките (Vaccinium) са плодове, растещи на храст от семейство Пиренови (Ericaceae). Включва около 450 вида храсти, разпространени главно в по-хладните части на Северното полукълбо.

Произходът на боровинките е Северна Америка, растат в гористите и планинските райони на Съединените щати и Канада. Те са символ  на американския щат Ню Джърси.Боровинките не са култивирани до началото на 20-ти век, а в пазара се появяват през 1916 г.

Видове боровинки:

Снимка Wikipedia

Може да прочетете още: Учени съветват жените да консумират повече боровинки

САЩ е най-големия производител на боровинки в света – 90%.

В една чаша боровинки се съдържат 25% от препоръчвата дневна доза витамин С и магнезий, както и 4 грама фибри (15% от препоръчваната доза за деня).

Боровинките съдържат Каротин, Витамин В1, Витамин В2, Калий, Натрий, Калций, Магнезий, Фосфор, Желязо, ellagic киселина, витамин С, манган, разтворими и неразтворими фибри като пектин. Те са добър източник и на витамин D. 145 гр. боровинки съдържат 81.2 калории и 0.98 гр. протеини.

Може да прочетете още: Рецепта за хляб с боровинки

У нас боровинките са четири вида от род Боровинка (Vaccinium) – червена, черна, синя и кавказка.

– Червената боровинка, кокоз ( Vaccinium vitis-idaea) е вечнозелено храстче, високо около 30 см. Може да видите този горски храст по скалните поляни и иголистните гори в Средна и Западна Стара планина, Рила, Средна гора, Витоша, Западни и Средни Родопи, Беласица, Пирин и Лозенска планина. Боровинката цъфти през месец май. В медицината се използват листата, които се използват преди цъфтежа.

Снимка dreamstime.com

– Синя боровинка ( Vaccinium uliginosum) – нисък храст, висок до 50 см, с изправени клонки. Плодът е сферичен, 7-10 мм в диаметър, синкав със зеленикава месеста част. В България се среща по каменливи и скални терени във високопланинския пояс на Средна гора, Витоша, Средна и Западна Стара планина, Пирин, Рила, Западни и Средни Родопи, Осогово и Кървави камък. Цифти през месец май-август.

Снимка psychotropicon.info

-Кавказката боровинка (Vaccinium arctostaphylos) или още Странджанска боровинка, в България се среща рядко в Странджа. По-широко е разпостранена в Кавказ, и по черноморското крайбрежие на Турция. В България храста достига височина до 3 м, който е на 150 и 300 m надморска височина. Вписана е и в европейската, и в българската Червена книга – категория „Застрашен”.

Снимка ziraatciemre.blogcu.com

– Черна боровинка –  тъмносин цвят, кисел вкус и месеста консистенция. Разпространена е по високите планини на нашата страна, богата е на много витамини и дъбилни вещества.

Снимка Bilka.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *