Сподели

На 1 юли се отбелязва празникът на Св. Врач, Св. Козма и Дамян, известни също като Свети Безсребърници Козма и Дамян. Този ден е посветен на народните лечители, включващи в себе си врачки, билкарки и баячки.

Според православния календар, на този ден църквата отдава почит към паметта на двамата братя Козма и Дамян. Те били благословени от Бог с уникални способности за изцеление на всякакви болести. Техният подвиг бил това, че лекували хората безплатно, откъдето идва и тяхното прозвище „безсребърници“.

 

снимка България, село Скравена, община Ботевград., Паметна плоча с лика на светците лечители Св. Козма и Дамян,над входа на храма., wikipedia

Народът вярва, че болестите са 77 и половина, 1/2 или 99, като за всяка от тях има лекарство, с изключение на половинката или стотната болест. Най-опасен е духът на половинката болест. Той се изгонва с помощта на билките, които се набират на Еньовден.

Смята се, че лечебните треви и растения, събрани по време на празника, са благословени от Господ и притежават най-силните целебни свойства. Този ден се изсушават и съхраняват тревите и растенията, с които ще се лекува през цялата година. Жените се въздържат от работа, за да предпазят своите семейства и домашни любимци от болести. Единственото, което правят, е да замесват хляб и да го раздават за здраве. Някои места практикуват и курбан.

Вечерта на празника болни, слепи и хора с увреждания посещават църкви или параклиси, посветени на светците, където пренощуват. На сутринта се измиват в свещената вода, известна като аязмото.