Сподели

Когато има истории за вампири, най-известната e за влашкия княз Влад III или познат още като граф Дракула и  „Железният воевода“. .

Кой е романът за  Дракула?

Легендите и суеверията за Граф Дракула са  в основата едноименния роман на Брам Стокър ”Дракула”  (1897 г.). В книгата, граф Дракула е вампир,  със свръхестествени сили като левитация, телепатия, трансформация на прилеп и способност да се превръща дори и в мъгла.  Живеещ в замък в Трансилвания, в Румъния и се върти около опитите на Дракула да завладее Лондон и да превърне жертвите си във вампири. Основният противник на Дракула е професор Ван Хелсинг, експерт в областта на вампиризма, и неговият екип.​

Защо Влад III Цепеш е наричан граф Дракула?

Влад III Цепеш, управлява в княжество Влашко през 15 век, който оставя значително наследство в културата на Румъния. Той е един най-известните и мистериозни фигури в историята на тази страна,  известен със своята бруталност и битки срещу турските нашественици.

Син е на от брака на Влад II Дракул и принцеса Княжна от Молдова. Баща му Влад II е бил член на Орден на Дракона  оттам идва и дракул.

Какво казват историците за граф Дракула?

Известните професори Николай Овчаров и Пламен Павлов преди няколко години казаха пред 24 часа, че са “ открити следи от обсадата на Дракула на средновековната крепост „Калето“ в Свищов през 1461 г.”, 

Има сведения, че баща на Влад II Дракула – Влад I Дракула, е бил от български произход. Той е бил владетел на Валахия (днешна Южна Румъния) през 1436-1442 г. и отново през 1443-1447 г. Влад I Дракула е бил наричан „Дракула“ (дръкулеа) поради това, че се опитвал да защити Валахия от османското нашествие и да запази независимостта на територията.

Следователно, може да се каже, че Влад II Дракула има български корени чрез своя баща, Влад I Дракула.

Къде е Замъкът на граф Дракула?

Замъкът на Дракула е в Трансилвания, Румъния, която е свързана с легендата за вампира граф Дракула. Наистина има няколко замъка, които претендират за титлата на замъка Дракула, но най-известният е замъкът Бран, разположен в Брашовска област на Румъния.

Името на замъка се свързва с легендите за войводата на Влашко, Влад III Цепеш, който е наричан „Дракула“. Именно той е вдъхновил Брам Стокър да създаде герой със това име за своя роман „Дракула“. Влад III Цепеш е бил известен със своята жестокост, а легендите за него са много кръвопролитни. Интересното е, че Влад III Цепеш не е живял в замъка Бран, но замъкът става популярен като място, запознато с легендата за вампира граф Дракула.

Днес замъкът Бран е туристическа атракция и музей, където посетителите могат да видят различни изложби и да се запознаят с историята на замъка и легендата за Дракула.

Образът на Дракула се превърна в класика в литературата и културата като цяло и се появява в много адаптации, филми, игри, медии и книги.  Той също е станал и символ на Хелоуин, популярен празник в Северна Америка.