За теб – www.zatebbg.net Новини, Езотерика, Мистика, Рожденици, Вкусни изкушения, Празници, България, Здраве и още

Йордан Камджалов : „Това че съм българин ми е помогнало много.“

Сподели

Независимо къде съм, независимо как се пише и произнася името ми, докато в жилите ми тече кръвта на траките, Симеон Велики и Самуил; докато настръхвам като чуя българския химн , Шуми Марица, Върви народе възродени и Велик е нашия завет, за мен ще е не само удоволствие, но ще е чест и гордост да споделям това!!!

„Това че съм българин ми е помогнало много. Още 1000 пъти да избирам, бих се родил точно тук. Българският фолклор ми е дал безкрайно много. Не знам как щях да мисля и какъв критерий щях да имам за музика без да съм чувал тази музика, която не съществува никъде на планетата. Абсолютно извънземна музика. Като слушам автентичен български фолклор, всичко останало започва да ми се струва малко несериозно. Това е феноменално. Аз нямам обяснение за тази музика, не знам изобщо как може да възникне.
Аз бих взел българският фолклор за върха на копието на националната стратегия за лицето и визитната картичка на България по целия свят. Бих заложил на български фолклор и българска история. Там има неща, където няма нужда да догонваме, ние сме на светлинни години напред. Там ние сме недостижими и там трябва да бъде центърът. Аз бих възобновил всички фолклорни ансамбли в страната, бих ги пуснал да обикалят по целия свят. Ако съм министър на културата бих правил само това и да бъде възстановено усещането на хората за едно друго самочувствие за историческата дълбочина и мистерия на българското. Императори са се покланяли на ансамблите „Филип Кутев“, „Тракия“, „Пирин“. Аз мисля, че фолклорът ни е недостижим, българският дух е недостижим. Българите са велики.“

 

Йордан Камджалов  е вълшебникът на пулта на 21 век. 

Израснал в малък и красив град Търговище, роден на 16 октомври 1980 година.

От 13 годишен мечтае да бъде полезен на хората. „Хората за мен са цел и смисъл“. Той е първият българин завършил в Берлин, Германия, Музикалната академия „Ханс Айслер“, след Панчо Владигеров.

“Аз съм първият българин, завършил в Берлин след Панчо Владигеров”

📌 3 магистратури,

📌над 10 специлизации в цяла Европа,

📌над 10 международни награди
📌изяви на три континента, 
📌2011 г. е  избран с пълен консенсус за Генерален музикален директор и главен диригент на Хайделберг,
📌от 2018 г. е Музикален директор и главен диригент на Хърватската национална опера и филхармония в Риека. 
 
Преди 13 години (2010) създава на фондация „Йордан Камджалов “ в подкрепа и подпомагане развитието на български таланти – инструменталисти, певци, композитори и диригенти.
 

снимка Йордан Камджалов

Той е 7-ият известен българин, който през 2014 г. на чието име е наречен астероид с N52292 (освен Джон Атанасов, Климент Охридски, Георги Димитров, Елисавета Багряна, Блага Димитрова, и химика акад. Иван Юхновски).

Когато НАСА и Международният астрономически съюз дават името на маестро Камджаров, обявяват, че „свързват света на музиката с очарованието на Вселената“.​

А също и 7-ми сред композиторите, дали име на по-малките небесни тела.

„Мечтайте на 100%! Ако искате да постигнете поне 20, искайте много повече. Пожелавайте си абсурдни неща. Работата си е работа, талантът също, но човек трябва да иска невъзможното.“

                                             Интервю с ЙОРДАН КАМДЖАЛОВ

                                       в предаването Свръхчовекът с Георги Ненов

снимка от Шоуто на Николаос Цитиридис

За теб Copyright © All rights reserved.