Даниел Стийл е родена на 14 август 1947 г. в Ню Йорк – живот като роман

Сподели

Даниел Стийл е американска писателка на бестселъри в жанра любовен роман.

Родена е на 14 август 1947 г. в Ню Йорк, САЩ в семейството на предприемача Джон Шулейн-Стийл и Норма де Камара Стон-Рейс. Родителите й се развеждат, когато Даниел е едва на 7 години. Животът на малката Даниел е в САЩ при баща й, който сам полага грижите са нея, защото майка й остава да живее във Франция.

Във Франция завършва средното си образование, учи в школа по дизайн. От 1963 до 1967г. учи в Нюйоркския университет.

През 1965 г. само на  18 години  се омъжва за банкера Клод Ерик Лазард. Заедно с обучението си в университета започва да пише първия си роман. След раждането на дъщеря си Беатрис през 1968 г. Стийл става копирайтър в рекламна агенция, а след това става и мениджър за връзки с обществеността в Сан Франциско. Споделяйки прессъобщения и проекти с клиентите й те я съветват  да започне да пише.

Отношенията със съпруга й приключват 9 години след сватбата. Преди развода излиза от печат първата й книга през 1973 – „Къща“ (“Going Home”).

Стийл отново се омъжва за затворника Дани Зугелдер. Той се премества при Даниел, когато е освободен през юни 1973 г., но се връща в затвора в началото на 1974 г. по обвинения в грабеж и изнасилване. След като се развежда от Лазард през 1975 г., тя се омъжва за Зугелдър в столовата на затвора .Бракът им бързо се разпада. Тя се развежда с Дани Зугелдер през 1978 г.

Връзката й с Дани Зугелдер вдъхновява нейните книги “Обещанието на страстта” (1977) и “Сега и завинаги”(1978).

Новият й съпруг е  Уйлям Тот. Той е наркоман. Скоро се ражда синът й Николас.  Когато Даниел се развежда  получава детето. Опитът, който има от тази връзка описва в романа „Спомен“ (1981) – жена, която изпълнена със страх и болка се опитва да помогне на мъжа си наркоман.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е prikazka-daniel-stiyl-31-1.jpgПисателката през 1981 г  се омъжва за писателя Джон Трейна.Четвъртият й съпруг осиновява сина й Ник и му дава фамилното си име. Стийл осиновява двете му деца от неговия първи брак. Раждат им се още пет деца: Саманта, Виктория, Ванеса, Макс и Зара. Този брак продължава 17 години и може да се счита за най-успешния й брак.

За Даниел Стийл е много важно да има повече време за децата си.

Всяка година  издава 3-4 книги -пише през нощта и спи  по 4 часа. Самата писателка признава, че  понякога работата над роман може да продължи и три години.

През 1993 г. Даниел съди съпруга си  Джон Трейна, който в книгата си разкрива истината за биологичния баща на сина й Ник е Уйлям Тот.

Децата на писателката не знаят, че брат им Ник е осиновен от Джон.

Даниел Стийл написва книгата „Зли намерения“ след тъжното преживяване, че таблоидите разкриват истината, която тя взимателно крие.

Синът на писателката Ник става обект на грозния скандал и  става наркоман, отключва биполярно афективно разстройство и се самоубива в разцвета на младостта си през 1997 година, само на 19 години.  В памет на сина си  пише книгата „Неговата ярка светлина” и  основава фондация на негово име, която помага на хора с психични проблеми.

Омъжва се за пети и последен път за финансистът Том Перкинс. С него се задържа по-малко от две години и приключва през 1999 г. На тази краткотрайна връзка е посветен романът „Клон и аз”.

От 1999 г. до днес романистката не е сключвала нов брак. Сега тя живее в Сан Франциско, продължава неуморно да пише. Не се отказва и от честите пътувания до своята любима Франция.

Даниел Стийл е продала 650 милиона копия от книгите си в международен план и всяка от книгите й е бестселър. Тя е публикувана в 69 страни и 43 езика.

Стийл е написал повече от 190 книги, 162 от които са романи; 18 детски книги, написала текстовете за музикален албум.

Освен това тя основава и ръководи две фондации, едната наречена в чест на покойния й син, Фондация Ник Трейна, която финансира организации, участващи в психични заболявания, насилие над деца и превенция на самоубийствата. Втората фондация е създадена за подпомагане на бездомните.

През 2002 г. е наградена от френското правителство като служител на Ordre des Arts et des Lettres за приноса си към световната култура.

През 2003 г. романистката Даниел Стийл открива художествена галерия в Сан Франциско.

През 2006 г. Даниел постигна споразумение с Elizabeth Arden за пускането на нов парфюм,“Даниела“ от Даниел Стийл. Това е аромат, създаден специално за читателките на писателката „Miss Steele“ и се продава само в няколко магазини.

Въвеждане в Залата на славата в Калифорния , декември 2009 г.

„Отличителна награда за психично здраве“ (за пръв път не е присъдена на лекар) от Нюйоркската презвитерианска болница, Катедра по психиатрия и Медицински университет в Колумбийския университет и Медицински колеж Корнел, май 2009 г.

През 2013 г. тя става рицар на Почетния легион .

Тя живее в Париж и Сан Франциско. Стийл  е майка на девет деца.

25 от книгите на Даниел Стийл са адаптирани във филми, включително две, от които са получили номинации за Златен глобус за JEWELS, четиричасов мини-сериал, в който участва Антъни Андрюс.

През 1989 г. тя е включена в Книгата на световните рекорди на Гинес за това, че има поне една от книгите си в списъка на бестселърите на Таймс за 381 последователни седмици. Друг факт е, че  един или повече от романите на г-жа Steel са в списъка на бестселърите на New York Times за повече от 390 последователни седмици.

През 2018 година пред  New York Times споделя.: „Правя си бележки за известно време, преди да започна да  работя. Бележките обикновено са повече за героите. Трябва познавам героите наистина много добре, преди да започна – кои са те, как те мислят, как се чувстват, какво им се е случило, как са израснали. “  Стийл е написала всичките си романи на стандартните пишещи машини на Olympia от 1946 г. Тя има две, на които главно пише, едната е  в дома й в Сан Франциско, а другата в Париж. Пишещата й  машина в Сан Франциско е в нейно притежание докато работи по първата си книга. Тя я е купила втора ръка за 20 долара. Даниел прекарва дълги периоди от време в работа над романите си, като често прекарва от 20 до 30 часа  на пишещата си машина. 

Нейните творби се състоят от романи, нехудожествена, художествена литература, книги с картинки и две серии детски книги, поредиците „Макс и Марта“ и  „Фреди“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *