Днес, 14 октомври, е Деня на света Петка Българска (Петковден)

Сподели

Българската православна църква почита днес 14 октомври църковния празник на преподобната Параскева (Петка) Търновска – патрон на празника Петковден,

наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата, края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, затова и народът казва „ На Петковден ралото да ти е под стрехата”.

Закрилница на дома и семейството. Почитана е като закрилница на българския народ и държава, брака и плодовитостта. Помага също при телесни болести и недъзи – паралич, очни болести,  покровителка е също на градовете Търново, Габрово и Троян. 

Родена е в Епиват край Мраморно море, Византия, Днешна Турция и е живяла през втората половина на X-ти век и новия  XI-ти век, родители й са заможни българи.

Света Петка е една от най-популярните и обичани светици у нас,  народните предания и приказки и предписват на земни сили.  За нейните чудодейни способности се разказват и в нейните жития.

Още от съвсем малка дарява дрехите и обувките си на бедните деца –  тя проявява Милосърдие.

Когато навършва пълнолетие продава цялото си имущество и започва да пътува и да проповядва. Срещу Параскева започват гонения и тя е принудена 40 години да живее в молитва и само на пост в азиатската пустиня.

Търсене на убежище тя посещава Македония, Тракия, Мизия най-дълго време намира сигурност в Търновград, а по-късно и в Трън.

Според житието и мощите на Светицата са били открити случайно. Една нощ Света Петка след смъртта си се присънила чудодейно на двама души едновременно разкривайки  нейното име като  е поискала нетното и тяло да бъде преместено. И така от 1238 Година от падането на България под османско владичество в края на ХІV век светите й мощи почивали в старопрестолния град Велико Търново, в църквата „Св. Петка Търновска”. Премествани още няколко пъти, от 1641 г. те са в катедралата на град Яш (Северна Румъния).

Образи и икони на светицата има още през XIII век, както и  посветени много храмове и манастири из българските земи и не само – Сърбия, Молдова, Влашко и Русия.

Преданията за отшелническите подвизи на Параскева довеждат до появата на култ към нея.

Ако на Петковден Грее слънце, листата на дърветата не са окапали, а овцете се скупчват на едно място – зимата ще е тежка и снежна

Скален малък параклис намиращ се на главния път в град Трън творящ чудеса и се смята, че в тази пещера няколко години е живяла Света Петка.

Името на св. Петка означава „петък“ – деня на кръстната смърт на Спасителя

На Света Петка Търновска е посветен и храмът в Рупите, издигнат през 1994 г. от  българската пророчица Ванга. Храмът от 2003 г. е сред 100-те национални туристически обекти.

В някои райони денят е женски празник. Правят се питки, намазани с мед и наречени на светицата.

Обредната трапеза е с овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

Денят празнуват и овчарите – на Петковден те пускат кочовете при овцете, след което на овчаря се носи дар баница.

През септември 2021 г. ризата, с която са били покрити мощите на Света Петка пристигна от Яш като дар за манастира в село Копривец.

С ризата периодично се подменя, която покрива мощите на Светицата, за да е дарена на братски епархии. Един път вече е направено такова дарение за църквата в Русе – Света Петка.

Имен ден празнуват Петко, Петка, Параскева, Парашкева, Петкан, Петкана, Петричка, Пенка, Паро, Парун, Пенчо, Пенко, Пеньо, Паруш, Кева.

Честит празник!