Сподели

Наближават едни от най-обичаните и почитани празници. Бъдни вечер празник, посветен на семейството, дома, на починалите ни роднини.

На този ден цялото семейство се включва в подготовката на празничната вечеря. Месят се обредни хлябове с паричка, правят се кравайчета за Коледарите. Това е вечеря, която трябва според поверието да бъде само от постни ястия – 7, 9 или 12 на брой. На масата трябва да има питка, постни сърми с боб, пълнени чушки с ориз или боб, сушени плодове, орехи, мед, чесън. На този ден свършва Рождественския пост.

На вечеря най-възрастния в семейството разчупва питката, като казва: „Ела, Боже, да вечеряме“. Този залък се оставя за света Богородица пред иконата и. Ако парата е в този къс от питката, то за дома годината ще е много успешна.

Трябва да се опитат всички гозби, за да има късмет през годината. Не трябва да се става и от масата по време на вечерята. А трапезата се оставя до сутринта без да се вдига, за да дойдат покойниците да вечерят, а късмета да спохожда семейството.

В нощта на Бъдни вечер се гадае за времето през следващата година дали ще е плодородна.

Вярва се, че добрите, праведни хора могат да видят светлината от небето, което се отваря и тогава ако си пожелаят каквото си намислят, то ще се сбъдне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *