Днес, 7 септември, е Денят на Раднево

0
Сподели

Град Раднево – днес има празник. Градът е сърцето на енергетиката на България, разположен в област Стара Загора. Раднево e административен център на общината.

Името на Раднево е било селище до 1906 година – Радне махле. Раднево е с много богата древна история.

Според преданието около 1700 г. е създаван от дядо Радни с името Радне махле, защото намират региона с другите българи за подходящ за заселване заради плодородните черноземни почви, наличието на големи количества вода и мекия климат. 

През 1873 г. започва строежът на църквата „Свети Иван Рилски“ със средства от дарения, обявена за културно-историческо наследство.

През 1906 г. Радне махле е преименувано в село Раднево, а от 1911 г. придобива правата на околийски център. С Указ № 546 на Президиума на Народното събрание от 7 септември 1964 г. Раднево е обявен за град. Развитието на енергийния комплекс Марица-изток след 1960 г. променя коренно живота на хората в общината и ги свързва трайно с въгледобива и енергетиката.

Забележителности в гр. Раднево

Къща музей Гео Милев
Над града се издига най-големият паметник в страната на Свети Иван Рилски.
Археологически парк „Нов живот за миналото“
В близост до Раднево се намира най-голямото дружество за открит въгледобив в България – “ Мини Марица – изток“ ЕАД, разработващо Източномаришкото находище на лигнитни въглища. Административната сграда се намира в центъра на Раднево.
църквата „Свети Иван Рилски“
Общинска библиотека „Алдин Алдинов“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *