Сподели

Лудвиг ван Бетовен е немски композитор и пианист, за когото целият свят е чувал. Той е един от най-знаменитите композитори на класическа музика. Какво всъщност знаем за него? Че е написал „Лунната соната“, ще отговорят повечето от нас. Названието „Лунна“ се появило благодарение на критиката на поета Релщаб.

Бащата на Бетовен бил сигурен, че синът му ще е вторият Моцарт

Бащата на Бетовен, Йохан, още от ранно детство учил Лудвиг да свири на цигулка и клавесин. Най-голямото му желание било да превърне сина си във втори Моцарт. Шест часа на ден продължавали уроците по клавесин, но бащата заставял сина да се поти над нотите и през нощта.

Моцарт също знаел, че Бетовен ще бъде наследникът му

Когато Лудвиг станал на седемнадесет години, заминал за Виена. Получило се така, че негова импровизация слушал самият Моцарт, който възкликнал: „Ще накара всички да говорят за него“. Наистина, това щедро признание се оказало предвестник за съдбата на музиканта, но точно тога се случила трагедия в семейството на младия Бетовен – починала майка му. Музикантът се видял принуден да си намери работа като най-обикновен цигулар в оркестър. Дните му протичали в ямата пред оперната сцена, където оставал в сянката на забвението.

Бетовен свирил пред прасета… в преносен смисъл

Веднъж, когато Лудвиг свирел на улицата, един от минувачите започнал да се кара на висок глас с момиче. Бетовен спрял да свири и заявил: „Пред такава свиня няма да свиря“.  Въпреки последвалите извинения, молбите и уговорките, той напуснал най-демонстративно.

Бетовен бил противник на властта

Когато Бетовен започнал да губи слуха си, се наложило да общува с приятелите си чрез „разговорници“. Приятелите пишели нещо, а той отговарял на питанията им устно и писмено. Но накрая собственикът на двете тетрадки-разговорници ги изгорил, тъй като на страниците се намирили груби и жестоки мнения против управлението и чиновниците. Бетовен непрекъснато изразявал възмущението си против властта и законите. Веднъж, докато се разхождал с приятеля си, писателят Йохан Гете, двамата се разминали с императора и свитата му. Гете веднага се поклонил ниско, докато Бетовен съвсем необезпокоявано продължил по пътя си.

Смъртта и останките на Бетовен

Все още няма категорично мнение каква била действителната причина за смъртта на Бетовен. Някои смятат, че бил убит от своя лекар Андреас Ваврух, който използвал олово за смазване на раните, предизвикани от перитонеума на Бетовен.

След смъртта на Бетовен неговите кости били извадени от гроба и някои от тях – откраднати. Оказало се, че скверната постъпка била извършена от един от предците на известния продуцент и режисьор Пол Кауфман. И до ден днешен той продължава да съхранява необичайните Бетовенови реликви в крушовидна кутия, предавана от поколение на поколение в рода му.

Източник artgallery.bg