Днес, 14 Декември, е денят на печените Кестени

Сподели

През студения декември има едно затоплящо лакомство, което е особено популярно по целия свят, за да се предпази от студа. Печени кестени често се срещат по това време на годината, приготвени от улични продавачи, а землистият, пикантен аромат е повече от достатъчен, за да вкара никого в коледния дух.

На 14 декември е време да почетете скромния кестен.

Денят на печените кестени е сравнително нов ден в календара, но практиката на печене на кестени съществува от години. Въпреки че е трудно да се определи точно кога са започнали да стават толкова популярни, историците наричат ​​16-ти век като повратна точка, когато ядките ще се продават от уличните търговци на всеки, който иска бърза и затопляща закуска. Също така отдавна е традиция в Португалия да се ядат печени на Свети Мартин, а в Тоскана на Свети Саймън.

Кестените често се пекат на скара, което помага да се премахнат горчивите им, лъскави кори, но можете да ги направите у дома, като използвате традиционната си кухненска фурна. Всичко, което трябва да направите, е да изрежете кръст във всяка ядка, да ги поставите върху тава за печене и да ги изпечете, докато кожите се отворят. Те се ядат, след като се отлепят от тази жилава, блестяща кожа.