3 август: Световен ден на динята

Сподели

Динята, наричана още карпуз, любеница или бостан е от вид тиквови растения

Кореновата система на динята достига до 2 м дълбочина и 3 м диаметър.
Кората на динята също може да се яде и се използва подобно на зеленчук. В Китай кората се пържи, вари или най-често се маринова. Тя се пържи  със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е много разпространена  в Русия.
Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се консумират самостоятелно или се добавят в други ястия. Семената може да се използват за производство на растително масло.

Водата е около 92% от масата на динята, като това е най-високият процент сред плодовете. На много места по света във вътрешността на динята се добавя някаква алкохолна напитка.

Динята плод или зеленчук ли е? Отговорът е плодов зеленчук

Динята наистина „охлажда“. Тя съдържа аминокиселината цитрулин, която подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на токсичните  вещества като по този начин  „охлажда“ организма.

Динята е афродизиак

Цитрулинът е виновен и за свойството на динята като афродизиак. Той разширява кръвоносните съдове и така подобрява сексуалните функции на организма.

Най-голямата диня, тежаща 115 кг,  е отгледана от фермер в щата Оклахома, САЩ.

По съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците и затова се препоръчват при анемия. Растението има над 1200 разновидности. От тях само 60 вида са подходящи за консумация.

В една цяла диня има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Ето защо динята е особено подходяща за диети.

Средно годишно производство на дини по света: 

  • Китай 62 256 973 тона
  • Турция 3 796 680 тона
  • Иран 3 300 000 тона
  • Бразилия 2 092 630 тона
  • САЩ 1 944 490 тона
  • Египет 1 912 991 тона
  • Рyсия 1 060 000 тона

Снимки pixabay.com

Източник 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *