Цветница, Връбница – един от най-големите празници

Сподели

Цветница е последният голям църковен празник преди Великден. Той винаги е в неделя.

Цветница 2022, Връбница е подвижен. Тази година го отбелязваве на 16 Април 2022 г., (неделя).

Цветница е празник, който се празнува от всички, въпреки че в различните краища на България обичаите се различават до някаква степен. Навсякъде обаче на огромна почит е върбата, която според вярванията е пазителка от уроки.

Върбовата клонка се смята и за символ на женското начало, а според старите хора, вързана на кръста, тя носи здраве и много успехи. Всичко окичено с върбови клонки на този ден ще бъде здраво и благословено през цялата година.

Именно затова често виждаме по снимки и картини на известни художници жътварки с венчета от върбови клонки на главите. С върбови клонки са окичвали и животните, а със свежи върбови листенца са захранвали малките пиленца за да не боледуват.

Трапезата на Цветница

Цветница е вторият ден от Големия пост на който е позволено да се яде риба. Затова на масата можете да сложите риба, защото през Страстната седмица след Цветница, постът е много строг и свършва на Великден.

Освен рибата, всички други ястия на трапезата трябва да са постни – салата от фасул и картофи, яхния от сушени чушки, маслини и салата от картофи. Също така може да приготвите зелена салата или ястие от коприва. За десерт може да сервирате кадаиф. Като цяло, храната е хубаво да не е мазна, защото все пак още са пости.

Обичаи за Цветница

На Цветница в църковните храмове се отслужват богослужения, които започват още във вечерта на Лазаровден.

През деня вярващите берат върбови клонки, символизиращи палмовите, с които е бил посрещнат Божият син, откъдето идва и едно от другите имена на празника – Връбница. Те се освещават заедно с пролетните цветя с помощта на специални молитви.

Източник Съновник

Снимка Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *