Днес, 2 февруари, е Петльовден. Денят на мъжката рожба.

Сподели

Според българската народна традиция на 2 февруари се празнува  Петларовден/Петльовден известен е също и с имената Зимна Бородица, Вълча Богородица и Сретение.

Празникът Сретение Господне е от раждането на малкия Иисус, когато неговата майка Света Богородица е донесла Божия син в Йерусалимския храм, според Мойсеевият закон всяко първоеодно дете от мъжки пол трябва да е посвещавано на Бога 40 дни след раждане.

Чества се главно в източнобългарската етническа територия — от Одринско и Лозенградско,  до Добруджа се отбелязва Петларовден/Петльовден.

В народната обредност днешния ден се отбелязва като символ на плодовитостта на момчетата. Според обичая на този ден се коли черно петле във всяка къща, където има момче.

Празникът датира от времето на турското робство, когато с кръв от петли семействата от български произход белязвали портите си, за да заблудят властите, че от къщите им са взети момчета за еничари.

В различните български райони денят е известен като Петльовден, Петеларовден или Петларовден.

В наши дни 2 февруари шеговито се отбелязва и за момчетата с обратна сексуална ориентация, макар че официалният празник е през месец май.

Честит празник 🌹🌹🌹
Имен ден днес празнуват: Радост, Радостина, Радостин, Драго, Драгомира, Драгомир, Ралин, Ралина, Ванеса, Радина, Радослава, Радослав, Средка, Средко, Сретен.
Снимка Pixapay

.