Сподели

Според инициативата на Американската фондация на хора с ревматоидни заболявания, 2 февруари е обявен като ден за по-голяма информираност за заболяването ревматоиден артрит (РА) – най-разпространеното ревматоидно заболяване. Това е ден, когато хората с РА и техните организации се опитват да насърчават информираността и образованието за същността и последиците от РА.

Ревматоидният артрит (РА) е прогресиращо заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Най-общо той засяга по-малките стави на тялото, като тези на пръстите, палците, китките, краката и глезените; системният характер на заболяването обаче означава, че то може да засегне цялото тяло, включително вътрешните органи и съдовата система.

Ревматоидният артрит е една от групите заболявания, класифицирани като автоимунни заболявания, при които тялото погрешно атакува собствената си имунна система. При РА възпалителните процеси се насочват към тъканта, обграждаща всяка става, известна като синовия. Това води до подуване и разрушаване на хрущяла и костите покрити със синовиална мембрана стави.

Кой може да бъде засегнат?

Изчислено е, че пет милиона души страдат от РА по целия свят, както и 0.3% до 1% от населението в индустриализираните страни. Разпространението не е равно между различните полове, тъй като при жените има три пъти по-голяма вероятност да развият това състояние от мъжете.

Въпреки че ревматоидният артрит може да засегне хора от всички възрасти, обикновено болестта се проявява между 35 и 55 годишна възраст.

От какво се причинява?

Лекарите все още не могат да определят с точност причината за РА. Смята се, че генетичните, екологични и хормонални фактори играят роля за появата му. Ревматоидният артрит не се предава непременно от поколение на поколение. При хората със специфични генетични маркери съществува по-голям риск да развият ревматоиден артрит, но гените, които предразполагат към РА, не винаги водят до развитие на болестта.

Много учени смятат, че някои екологични фактори предизвикват развитието на РА при податливи организми. Смята се, че факторите, които карат имунната система да атакува здравата ставна течност, са бактерии и/или вируси.

Симптоми и свързани заболявания

Симптомите на РА се появяват и отминават, а силата им е различна при всеки пациент. Главните симптоми са:

  • скованост на ставите;
  • болки в ставите подуване;
  • зачервяване и затопляне в засегнатата в област;
  • намалена подвижност;
  • поява на възли или бучки под кожата;
  • деформиране на ставите.

Пациентите често усещат симетрични симптоми, при което всеки симптом от едната половина на тялото се отразява на същите стави от другата половина.

Тези симптоми често водят до трайно увреждане на ставите и костите. С появата на това увреждане пациентите могат да усетят, че движенията им стават по-ограничени, което може да доведе до затруднение дори и с най-леките ежедневни задачи като ресане на косата, завъртане на топката на вратата или разходка. При по-тежките случаи РА може в последствие да доведе до инвалидност, а като се има предвид средната възраст на пациенти с ревматоиден артрит, стойността на неработоспособността, свързана с него, обикновено представлява по-голямо бреме за обществото от разходите за лечение на РА.

При пациентите с ревматоиден артрит съществува и по-голяма опасност да развият други заболявания, по-специално сърдечни болести, удар, инфекции, проблеми с белите дробове и остеопороза. Не е ясна причината за това, но липсата на упражнения и движение са рискови фактори за развитието на много от тези състояния.

Източник ucb.bg