За теб – www.zatebbg.net Новини, Езотерика, Мистика, Рожденици, Вкусни изкушения, Празници, България, Здраве и още

Кой е Боян Мага? Реална историческа фигура или само легенда?

Сподели

Кой е Боян Мага? Той е реална историческа фигура, за която има много легенди. Споменава се от Византийски хронисти, че той е умеещ да приема формата на различни животни – вълк и орел и е владеел други чудодейни сили, да говори всички езици и с дивите животни, да лекува, да се пренася за миг от единия край на България в другия.

Смята се, че Маг Боян е основоположник на богомилството по българските земи.

Богомилите са се обличали в бели ленени дрехи, отглеждали са пчели и са се хранели предимно с плодове, мед, жито и орехи.

Той е бил поет, певец, просветител, лечител, маг.

X- XIV век Европа и Азия и чак до днес неговата фигура е обгърната в загадъчност.

Първото си посвещение получава от двама тайнствени сирийски мага още когато е на 16г във Византия, в Магнаурската школа – преподават и изучават и така наречените тогава „магически науки”.

Отново двамата мага го посещават по- късно и в Преслав, където му дават и второ посвещение.

Боянъ Мага – княз Бениамин, най -малкият син на цар Симеон и брат на Свети Иван Рилски

Магичните векове на Средновековието под „маг” се е разбирало „мъдрец”, а не както често битува днес – „магьосник” или някакъв вещер шарлатанин.

Георги Сава Раковски  представя княза като вожд на българската войска в народната песен “Народна българска песен” за Боян Магьосника, в пълното му бойно снаряжение и сила, неотстъпващ на баща си цар Симеон:

“Трещи! Плющи! Боян напред върви, клин си върти, път прави, Златна врата гледа! Семо гърци троши, над глава му орле фърчи! Та уплаши мегкушави гърци, тии назад бягат! Ей, Семо! Семо! Български царю!“ (Раковски 1984б: 76)

„Най-светлият, грандиозният образ в българското минало, най-силната манифестация на българският гений.“
Гео Милев

Снимка Портал12

За теб Copyright © All rights reserved.