Първият мозъчен интернет: Свързаха мозъците на трима души за обмяна на мисли

0
Сподели

За първи път учени успяват се свържат мозъците на трима души, което им позволи да общуват без думи и символи, само чрез моделите на невронната активност.

Изследователите от Вашингтонския университет и Университета Карнеги Мелън използват електроенцефалография (EEG), която стимулира патерните на активност на мозъчните неврони с помощта на електроди, закрепени към черепа. Обратният отговор е постигнат чрез транскараниална магнитна стимулация (TMS), възбуждайки невроните на реципиента чрез слаби външни магнитни полета.

Предишни експерименти позволиха на неврофизиолозите да създадат първия „мозъчен интернет“ – BrainNet, който свързва мозъците на трима доброволци едновременно.

„Тези резултати откриват възможността за бъдещи интерфейси „мозък – мозък“, които ще осигурят колективно решаване на задачи с помощта на „социална мрежа“ от свързани мозъци“ – пишат учените в статия, публикувана в онлайн библиотеката за препринти ArXiv.org.

Архитектура на BrainNet. BCI – интерфейси „мозък – компютър“. CBI – интерфейс „компютър – мозък“ ©Jiang et al., 2018

В проведените експерименти доброволците играят опростен тетрис като е нужно да решават само дали да се превърти падащата фигура на 180 ° или да не се пипа. Самият играч не може да вземе решение – той вижда само горната половина на екрана, но мозъкът му е свързан с апарат за магнитна стимулация TMS, а той чрез сложна компютърна програма – с мозъците на другите двама членове на мрежата, на които са поставени ЕЕГ електроди.

Тези двама играчи виждат екрана и могат да решат какъв ход трябва да се предприеме. След като направят избора си трябва да задържат поглед на една от двете светлини, трепкащи с различни честоти (15 и 17 Hz).

Наблюдението на това трептене предизвиква съответни колебания на активността на зрителната кора, които се отчитат от енцефалографа. Накрая, с помощта на TMS, тези трептения се предават в мозъка на третия участник, който ги вижда като светкавици – фосфени, които се появяват случайно в зрителното му поле.

Напоследък неврофизиолозите постигнаха впечатляващи успехи както в тълкуването на данните от ЕЕГ, така и в магнитната стимулация. Това дава надежда за създаването в бъдеще на една пълноправна комуникационна система – връзка, която ще ни позволи да обменяме, ако не и мисли, то поне директни сигнали, без да се превъщат в думи.

Източник nauka.offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *