👌12 поверия за Великден, които е добре да знаем?

Сподели
Някои от тях са добре познати, други ще ви изненадат! Интересни, закачливи, спорни – празнични поверия, които е добре да знаем.
1. Според старите хора, дете, което се роди през Страстната седмица или на самия Великден, ще се радва на крепко здраве
2. В нощта срещу Великден не бива да се вдига врява. Старите хора вярват, че ако сте твърде гръмогласни и вдигате шум в нощта срещу Възкресение Христово, рискувате да си навлечете гнева на злите сили и да привлечете в дома си лоши енергии.
3. Цели 40 са дните след Великден, в които православните християни се поздравяват помежду си с поздрава Христос Воскресе! Отговорът е Воистину Воскресе!
4. Великден се празнува не три дни, както повечето от нас си мислят, а цели седем. Тези дни са известни като Светлата седмица.
5. Вярва се, че ако минути преди настъпването на Великден отправиш молба с думите: „Възкресение Христово! Изпрати ми мъж, който да ми донесе много щастие!“, желанието ще се сбъдне.
6. Ако се подстрижеш на Велики петък, ще имаш спокойна година и ще забравиш що е то главоболие.
7. Западно поверие гласи, че на Велики петък не се перат чаршафи, защото можеш за сънуваш кошмари.
8. Според католиците на Великден трябва да си облечен в нови дрехи. Това ще ти подсигури успех и късмет през цялата година.
9. Набраният на Великден здравец носи здраве и дълголетие на притежателя си. Старите хора вярват, че именно на този ден растението притежава магически сили и лекува всякакви болести.
10. Съществува поверие, че ако жените, които дълго време се мъчели да забременеят, преспят с червено яйце в пазвата си на Великден, догодина ще се радват на рожба.
11. В някои краища на страната е било прието да се запазват черупките от великденските яйца. Вярва се, че те имат магически сили. Затова хората ги запазвали и използвали при баене против уроки. Бабите ги стривали на прах, който използвали при лечение на различни болести.
12. Първото боядисано яйце за Великден трябва да е червено. С него се прави кръстен знак върху челото на всички членове от семейството, като се започва от най-малкия. След това се поставя пред иконата в дома и след една година, на Велики четвъртък, се изнася в двора и се счупва. Ако е пълно, значи ще има берекет и здраве в дома, ако е празно – тогава хората трябва да очакват трудна година.
Източник LadyZone.bg
Снимка Pixabay