Сподели

В деня преди Светлото Христово Възкресение (Пасха) в храма „Възкресение Христово” в Йерусалим, където се намира Божи гроб всяка година се извършва невероятно чудо – снизхождението на Благодатния огън.

Благодатния огън слиза от Небето на Велика Събота само по молитвите на православните християни на свещите на Йерусалимския патриарх, който преди това влиза в параклиса, който е над Гроба Господен.

Появяването на Светия Огън символизира излизането на Истинната Светлина, т.е. възкресяващия Господ Иисус Христос.

Светият Огън, който е дар от Небето притежава особенни свойства и в началото след схождението (около половин час) не изгаря по никакъв начин вярващите.

Ето 10 любопитни факта за Благодатния огън:

1. В Йерусалим благодатния огън е наричан – Светата светлина.

2. Най-ранните записки за схождението на Благодатния огън датират от 4 век. В цялата история на схождението на Благодатния огън, чакането продължава от пет минути до няколко часа. Понякога преди схождението на Благодатния огън храмът започва да се озарява от светкавици и огнени кълба.

3. Храмът „Възкресение Христово”, където се намира Божи гроб събира 10 хиляди души. Храмът се разпределя между 6 християнски църкви: православната, арменската, католическата, коптската, сирийската и етиопската. Но Благодатния огън снизхожда само и единствено на свещите на православния патриарх. Ключовете за храма се съхраняват от мюсюлмани.

4. Първият огън снизхожда в параклиса над Божи гроб – възпламенява кандило с масло и 33 свещи. Преди да влезе вътре в параклиса патриарха е старателно претърсван от надзирателите.

5. По време на снизхождането на Благодатния огън, когато православния патриарх се намира вътре, параклиса бива запечатан.

6. Понякога свещите на вярващите, които се намират вътре в храма се възпламеняват сами.

7. В първите минути след снизхождението, Благодатния огън не изгаря.

8. Попадащия върху дрехите восък от свещите не може да бъде изчистен.

9. Никога Благодатния огън не е бил причина за пожар.

10. Науката няма никакво обяснение за чудото на Благодатния огън.

Източник: Православна България / Orthodox Bulgaria