Днес, 8 септември, е Малка Богородица

0
Сподели

На 8 септември Православната църква почита църковния празник Рождество на Пресвета Богородица.

Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. На много места се спазва традицията да се замесва и изпича малка питка, намазана с мед за родилката, наречена „Богородична питка“.

Денят, в който се е родила Света Дева Мария е един от 12-те най-големи християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица.

Родителите на Светата дева – праведните Йоаким и Ана, били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Погълнат от скръб, Йоаким отива в пустинята, където прекарва в строг пост и молитва 40 дни. Ана също се моли горещо на Бога да я дари с рожба. Господ Бог чува молбите им. Пред Света Ана се явява ангел, който й казва, че ще роди благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Света Ана дава обет, че ще обрече детето си на Бога. Когато малката Мария навършва три години, родителите я завеждат в Йерусалимския храм и така изпълнили обещанието си да предадат своята единствена рожба в служба на Бога. Мария остава да живее в храма, като приема върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора.

Напуска земния живот на 64-годишна възраст на 15 август.

Нека има по-малко двуличие, фалш и лицемерие. Нека бъдем по-добри, благородни, чисти, искрени и лоялни. Нека правим добро не само днес, а всеки ден. Нека не слагаме материалното на първи план, защото това е начин за оцеляване. Нека бъдем себе си, а не да се нагласяме според хората, за да им се харесаме. Нека бъдем това, което сме, защото не е важно кой ни харесва. Важното е ние да се чувстваме добре, защото няма по-хубаво от твоята вътрешна душевна красота, мир и извисяване. Не е нужно да има много хора около теб, а тези, които наистина те уважават заради самият теб и ти тях….
Бъдете здрави и щастливи! Весел празник!
Снимка БЛИЦ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *