Сподели

Петък 13-ти се счита за „фатална“ дата.

Този ден често се свързва със суеверия и страх от нещастия. Хотелите често изпускат 13-ти етаж, някои фирми се въздържат от сключване на сделки на този ден.

В световен контекст, изследователите продължават да търсят корените на суеверията около „черния петък“. Съществуват няколко теории относно този страх. Например, се твърди, че на Тайната вечеря присъствали общо 13 души, включително Исус и 12-те апостоли. Това събитие е могло да внуши суеверната вяра, че 13 души не следва да седнат заедно на маса. Освен това, някои свързват страха с факта, че Исус е разпънат именно в петък. Съществува и теория, че суеверията може да е свързана с лунно-слънчевия календар, който има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският календар и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината. Други тълкуват страха от числото 13 като произлизащ от древен скандинавски мит, в който пакостливият бог на злото и огъня, Локи, нахълтва коварно на празненството във Валхала като 13-и гост и убива бога на радостта, Балдер.

Днес страхът от числото 13 продължава да съществува.

Например, повече от 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж, някои летища пропускат 13-ата писта, а някои хотели нямат 13-и етаж или 13-та стая. Във Формула 1 не се използва болид с номер 13, а улиците във Флоренция нямат номер 13. В моменти на събития като 13-ти април 1970 г., експлозия на кислороден резервоар на совалка „Аполо 13“ обърка плановете за кацане на Луната и съсредоточи вниманието върху числото 13. Този ден само в САЩ се оценява, че бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора не отиват на работа, изпитвайки страх от този ден.

Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Северна Каролина, казва, че между 17 и 21 милиона американци страдат от страх от петък 13-и. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника, и този страх се свързва основно с тези, които считат себе си за нещастни. Около една четвърт от анкетираните свързват числото 13 с лошия късмет. Този страх вероятно продължава да влияе на хората, особено през дни като петък 13-и.

И накрая, интересен факт за бъдещето на петък 13:

На 13-ти април 2029 г. е предвидено, че астероид ще премине толкова близо до Земята, че ще можем да го видим. Той ще влезе в атмосферата на Земята над Индийския океан и ще се насочи към африканския континент, преминавайки над Атлантическия океан и Америка преди да напусне атмосферата над Тихия океан. Този близък прелет може да предизвика голям интерес сред хората.