Вризея – цветоносно растение

0
Сподели

Вризеята произхожда от тропическите гори на Централна и Южна Америка и има почти 250 познати видове, която е от семейство Бромелиеви.

Заради красотата на Вризеята са създали и десетки хибриди, които издържат на условията в другите континенти и това води до доста голямото им разпространение като саксийни цветя.

На височина тази бромелия израства до 30-40 см. Врезията не обича директните слънчеви лъчи. Цъфти през лятото с дребни жълти цветчета, излизащи от червените прилистници на цветоносното стебло.

За да бъде здраво и красиво растението трябва да се отглежда на шарена сянка с температури през лятото 20-30 градуса, а през зимата – 15-20 градуса.

Поливането през лятото трябва да бъде обилно, а през зимата – пестеливо. Поливането е през фунията на цветето, която е добре да е винаги пълна с вода през лятото.

Почвата е съставена от равни части тор и пясък. Трябва да има добър дренаж на съда, където да се оттича излишната вода. Веднъж месечно се тори с специален тор за бромелии в намалена наполовина концентрация.

Размножаването е чрез издънки от майчиното растение. Издънките се зараждат в отделни съдове и се отглеждат при температура около 25 градуса, докато се вкоренят.

Врезията се пресажда на всеки 2-3 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *