Най-скъпият подарък за Великден?

0
Сподели

Наричат създадените от руския бижутер от немски произход Петер Карл Фаберже яйца „Мона Лиза на декоративното изкуство“… и едва ли някой ще оспори, че 50-те произведения на реномираното му ателие в Санкт Петербург, са нещо по-различно от шедьовър. Последните 2 от създаваните в продължение на няколко десетилетия ювелирни яйца, Фаберже не успява да завърши. Причината: болшевиките превземат столицата и царската фамилия Романов е принудена да напусне двореца, оставяйки зад гърба си всички скъпоценности, включително яйцата, считани за едно от най-ярките свидетелства за могъществото и разкоша на имперска Русия.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Faberge_egg_tree.jpg

В наши дни са запазени 43 от всички създадени от Фаберже яйца, които се намират в частни колекции и музеи в различни точки на света.

Първото от тях, поръчано от руския император Александър III като великденски подарък за съпругата му Мария Фьодоровна, Фаберже създава през 1885 г. За него получилият образованието си в различни европейски страни майстор се вдъхновява, както предполагат историците, от Саксонското кралско яйце, което вижда в художествения музей Грюнес Гевьолб в Дрезден.

Решен да направи своя версия, Фаберже се спира на обвивка от бял емайл, злато за жълтъка, който скрива малка златна кокошка, в която пък се крие миникопие на царската корона, в която има – специално избрана от императора за съпругата му, висулка от червен рубин. Последните 2 елемента от първото Фаберже яйце, за съжаление, са изгубени…

Това, което остава до днес обаче е изящното наследство на една фамилна традиция, продължена от император Николай II, който не спира да поръчва по 2 яйца годишно, едното  –  подарък за майка му Мария Фьодоровна, а другото – за съпругата му Александра. (Единственият период, в който такива не се изработват, е времето на руско-японската война от 1904-1905 г.)

Твърди се, че след успеха на първото Фаберже яйце, изкусният бижутер получава пълен карт бланш от Двореца в дизайна на следващите, а майсторството на произведенията му се сдобива с множество почитатели из висшите ешелони на обществото в цяла Европа.

Между останалите му клиенти са дукесата на Марлборо, банкерската фамилия Ротшийлд и руският индустриалец Александър Келх. 

Източник Eva.bg

Снимки Getty images и Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *