Лидия Ковачева: „Няма нелечима болест – има нелечими пациенти“

Лидия Ковачева: „Няма нелечима болест – има нелечими пациенти“

08.07.2024 Off By За теб
Сподели

В днешния динамичен и изпълнен със стрес свят е все по-важно да постигнем вътрешен баланс и хармония.

Заведенията за бързо хранене и пакетираните полуфабрикати се превърнаха в навик и удобство, а качествените продукти и времето за приготвяне вече са мираж.

Ежедневното ни меню естествено се отразява на най-ценното – нашето здраве.

В допълнение към нарастването на много заболявания, качеството на живот също се влошава и въпреки разнообразието и изобилието от храни, ние сме все по-уморени, летаргични и дори депресирани.

 

„Храната трябва да бъде вашето лекарство, а лекарството – вашата храна“

 

Думите на Хипократ не могат да бъдат по-актуални! Връзката между начина ни на живот и особено диетата и здравето ни е доказана многократно. Все по-често различни лекари и специалисти обръщат голямо внимание на диетата, за да подобрят състоянието на своите пациенти.

 

Една от най-известните напоследък практики да бъдем здрави, енергични и щастливи е гладуването. Художничката по образованието Лидия Ковачева прави първи стъпки в тази посока в България. Диагностицирана едва 30 години като туберкулоза, тя поема по дългия и трънлив път на конвенционалното лечение. Предписаните й лекарства постепенно увреждат черния й дроб, причинявайки й тежка депресия и цироза. Тялото й става напълно безпомощно – тя отслабва драстично, поддържа постоянна висока температура и няма сили дори да стане от леглото. До 40-годишна възраст, в разгара на младостта си, тя вече била пенсионирана по болест и лекарите й давали максимум три месеца живот.  За щастие прогнозата им е грешна!

 

Случайно чула за лечебното гладуване, Лидия Ковачева започнала да го прилага върху себе си. По това време информацията за режима в България е твърде оскъдна, но въпреки това упоритата „ученичка” не се предава – залогът е твърде голям – животът й! С премахването на всички месни продукти температурата й се нормализира, а след още 12 месеца гладуване няма и следа от туберкулоза и цироза.

 

„Пълен стомах – празна глава“

 – обичаше да казва на живо Ковачева.

След като вижда огромния ефект на глада върху себе си, тя става „вечна студентка“ по медицина. Запознава се с трудовете на Хърбърт Шелтън, Юрий Николаев, Робърт МакКарисън, Пол Брег, Аре Вирланд и други и стига до извода, че човешкото тяло има способността да се възстановява и лекува само. Нейните виждания за това гладуване обаче са далеч по-различни от тези на нейните „учители“. Тя се противопоставя на тежкия глад и лишения, като предлага нова, неагресивна и олекотена система за хранене, плод на нейния 30-годишен труд, наблюдения и натрупани знания. Предимството на този режим е, че храносмилателната система не спира напълно, премахвайки глада. От друга страна, плодовете, които включва Лидия Ковачева, балансират алкално-киселинния баланс, тъй като с преминаването на вътрешното хранене, с освобождаването на токсините от всички тъкани и клетки, средата в организма става силно киселинна. Медът се препоръчва за подслаждане на чай или самостоятелно , съдържа минерали, витамини, хранителни имуностимуланти и е естествен антибиотик. Глюкозата и фруктозата в него регулират дейността на нервната система, подобряват метаболизма и кръвообращението, понижават кръвното налягане. Благодарение на въглехидратите в плодовете и меда, лечителят може да прави кратки разходки, както и леки физически упражнения. Това поддържа мускулите в тонус и токсините се освобождават чрез кожата и изпотяването. (За сравнение, при строгия режим на гладуване пациентите почти не се движат и са постоянно на легло.)

 

Методът на Лидия Ковачева включва няколко дни (до 20), през които единствената разрешена храна е до 800 грама пресни плодове, билкови чайове и мед (до 2-3 чаени лъжички дневно). При по-сериозни заболявания и продължително гладуване (повече от 3 дни) пациентът трябва да бъде под строго лекарско наблюдение.

 

След процеса на гладуване е необходимо да се следва етапът на хранене на тялото по определен начин. Целта е постепенно да включите повече храносмилателни храни, за да не си навредите. Захранването обикновено продължава половината от дните, когато гладувате. В менюто се добавят задушени зеленчуци или варени картофи, по-късно – зърнени храни и сурови ядки, а до финала – бобови растения, млечни продукти и месо. От решаващо значение е храната да се дъвче дълго време, за да се помогне на храносмилателната система да функционира по-добре.

 

Какво всъщност се случва по време на гладуване?

 

Според специалистите диетолози тогава организмът започва да се „самозахранва“, т.е. да разгражда собствените си вредни тъкани, шлаки и болни клетки, натрупани във вътрешните органи и съдове. Активизират се всички системи в организма, ускорява се дейността на жлезите с вътрешна секреция, изострят се сетивата, повишава се имунитета.

 

Поради екстремното отделяне на токсини, главно през кожата и през дебелото черво, е възможно да се стигне до тежко влошаване през първите няколко дни на гладуване. За да помогнете на тялото си да изхвърли по-бързо отровите от тялото, пийте повече вода и правете дълги разходки, за да се потите.

 

Важно е да уточним, че лишаването от храна не е „панацея“ за нито едно заболяване! При по-сериозни заболявания в никакъв случай не гладувайте без лекарско наблюдение!

 

Самата Лидия Ковачева предлага един ден в седмицата да се гладува като профилактика на болестите. Диетата, която тя препоръчва и до последно включва изключително леки и „натурални” храни – сезонни пресни плодове и зеленчуци, сурови ядки, пълнозърнести храни, маслини, груб черен хляб.

Лидия Ковачева доживява до 88 години и е жизнена и енергична до последно. Лекува нуждаещите се, дошли да й помогнат, ходи по улиците на София и не губи духа си. През последните години тя усърдно работи върху книгата си „Дълголетието – мечта или реалност“, в която споделя вижданията си за здравословния начин на живот, който съвременният човек трябва да води.

 

През 2014 г., по повод 100 години от рождението й, Стилиян Иванов засне филм за известната българка. Включва истории на пациенти, излекувани по нейния метод.

Всичко трябва да е по поръчка и по желание! Не трябва да злоупотребявате с тялото! ”- призовава Лидия Ковачева. Вслушайте се в тялото си и му дайте питателна и пълноценна храна. Балансираното хранене е хранене в хармония с природата, за да поддържате тялото и ума си здрави.

Източник www.bulgarkamagazine.com