Кафето – полезно или вредно?

Сподели

След като наскоро разгледахме кафето от духовна гледна точка (тук и тук), с неговите добри и лоши страни, считам за важно да направя някои уточнения относно тази популярна напитка. Всички положителни ефекти, описани дотук, се отнасяха за кафето в неговия традиционен вариант и начин на приготвяне. На следващите редове накратко ще опиша защо това, което днес масово се пие, няма много допирни точки със своя първоизточник.

Известен факт е, че в истинското кафе има кофеин, който действа като слаб наркотик. В малки дози действително той има ободряващ ефект, но в големи може да доведе и до разстройване на нормалното функциониране на организма.

Интересно е, че в страните, където се отглежда много кафе, разтворимото (нес) кафе изобщо не е популярно колкото в „цивилизования свят“. То е остатъчен продукт с химически добавки и се изнася предимно за САЩ и Европа.

Основната причина да бъде толкова разпространено разтворимото кафе, е че то се приготвя лесно и буквално за секунди. Затова мнозина го предпочитат в ежедневието си. С това обаче се изчерпват всичките му достойнства. Този свръх концентриран екстракт обикновено се извлича от зърната на по-нискокачествения сорт “Робуста” и съдържа от 2 до 3 пъти повече кофеин от обикновеното кафе. За сметка на това, обаче, почти напълно е лишено от аромат.

Според някои скорошни проучвания, разтворимото кафе е вредно и състарява кожата. Учените твърдят, че ежедневната чаша горещо нескафе води също и до повишена нервност, раздразнителност, безсъние и депресия. Затова специалистите препоръчват да се откажем от разтворимото кафе или да го намалим до минимум.

За получаването на разтворимо кафе му се използват изпечени кафени зърна, които впоследствие се смилат. Оттук начините за получаване на разтворимото кафе са три – при единия смленият екстракт се вари в продължение на 4 часа, след което се филтрира и течността се изпарява. При втория, гранулите се получават чрез сушене във вакуумна среда. Третият включва пържене и още по-вредна обработка.

Прилаганата технология води до почти пълно унищожаване на етеричните масла, съдържащи се в натуралното кафе. От друга страна, съдържанието на кафе в разтворимата напитка е около 15%! В същото време неговото качество е твърде съмнително, тъй като повечето производители на кафе на зърна често продават некачествените и развалените зърна на производители на разтворимото кафе. Останалите 85% съставки в нескафето са допълнително добавени изкуствени аромати, консерванти и оцветители, чиято цена е много по-ниска от тази на натуралното кафе и така производителите си гарантират още по-високи печалби. С други думи, да се говори за натуралност по отношение на разтворимото кафе, си е нищо повече от поредния рекламен трик.

Сходно е положението и с кафетата “3 в 1”, които бихме си помислили логично че съдържат кафе, сметана и захар. Да, ама не. Ето го и техния състав: захар, глюкозен сироп, хидрогенирано палмово масло (маргарин!), разтворимо кафе (9%), стабилизатори(Е340, Е425, E331), млечен протеин, сол, емулгатори (Е471, Е472е), аромати.

Накратко, разтворимото кафе се произвежда от кафеен прах, получен от нискосортови бракувани препечени зърна, който след това се обогатява с ароматизатори, стабилизатори, консерванти, оцветители, вкусови добавки и изкуствен кофеин. Компаниите производители влагат огромни суми пари, за да представят своите продукти по най-бляскав начин и така да отклонят вниманието на потребителите от тяхното качество. И за съжаление са много добри в това, защото съм свидетел как тактиката им успява дори сред много от хората, които се грижат за здравето си и като цяло водят природосъобразен живот.

С оглед на всичко казано дотук, единственото полезно кафе може да бъде традиционното, сварено по онзи старомоден, ориенталски начин. Ето и как можете да си го приготвите в домашни условия.

Най-често за една чаша питие са необходими една пълна чаена лъжичка фино смляно кафе и захар (по желание). Турското кафе се приготвя по следните два начина:

1. В джезве. След като водата заври, в нея се слагат кафето и захарта. Щом заври, кафето се вдига от огъня, а след това се оставя отново за заври. За да стане готово, обикновено кафето трябва да кипне три пъти.

2. Кафето и захарта се сместват в кафеварка или друг съд, заливат се със студена вода и се оставят така няколко минути. През това време става извличането на ароматните и вкусовите вещества. След това кафеварката се слага на слаб огън. Така кафето завира бавно и се образува хубав каймак. След първото кипване кафето се отдръпва от огъня и отново се оставя да заври. Тези, които обичат кафето без каймак, след отдръпването на кафеварката от огъня трябва да поръсят кафето с няколко капки студена вода.

Да ви е сладко! 🙂

Източник Istina.bg