Каква е връзката между червата и мозъка?

Сподели

Още Хипократ е казал, че „всички болести започват от червата“.

Вероятно сте използвали фразата: „Имам пеперуди в стомаха си“. И има ли връзка между червата и мозъка?

Науката открива, че има връзка между нашите черва и нашите емоции.

Микробите в червата играят важна роля във функционирането на човешкото тяло. Чревният микробиом е отговорен за ежедневните функции, включително храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Червата и мозъкът работят по „двупосочен начин“, което означава, че здравето на червата може да повлияе на стреса, безпокойството, депресията.

Научни изследвания показват , че червата е дом на ентеричната нервна система (ENS). Отделно от централната нервна система, ENS се състои от два тънки слоя с над 100 милиона нервни клетки в тях – повече от гръбначния мозък.

Тези клетки подреждат стомашно-чревния тракт, контролирайки притока на кръв и секретите, за да помогнат на стомашно-чревния тракт да смила храната. Вторият ни мозък помага  да „усетим“ какво се случва вътре в червата, стои зад механиката на храносмилането.

Ключът е да се подобри здравето на червата, което ще намали системното възпаление и ще подобри психичното здраве благодарение на връзката между червата и мозъка.

Естествени начини за подобряване на връзката между червата и мозъка

  •  Избягвайте преработените храни
  • Яжте пробиотици – кисело зеле, кефир, кисело мляко, квас, сурово сирене, ябълков оцет, солени кисели краставички
  • Включете към храната си здравословни мазнини – зехтин, авокадо
  • Консумирайте гъби – съдържа много витамин В6
  • Яжте ядки – малка шепа ядки, като бадеми, кашу, орехи и бразилски орех.
  • Семена от сусам – произхождат от тирозин, аминокиселина, която повишава нивата на допамин в мозъка . Той изстрелва хормона, който се чувства добре, на висока скорост, докато балансира останалите.Все още нямаме всички отговори на връзката между червата и настроението, но едно е сигурно: Нашите тела и умове са много по-свързани, отколкото вярвате. Грижата за една част ще донесе ползи за останалите от вас

„Нека храната ви бъде лекарство и лекарството – храна!“ – Хипократ

Снимка Pinrest

Източник Dr. Axe