Как се обработват и готвят аспержи

Сподели

Аспержите са вкусно ястие, което става все по-популярно. Перфектно замества месото, между другото. Чудесно вегетарианско блюдо.

Аспержите са многогодишни растения, чиито етиолирани леторасли имат нежна консистенция и много добри вкусови качества.

Берат се връхните им части. Почистват се от кожицата., като се внимава да не се повреди горната им част. Измиват се и се съхраняват в студена вода.

Преди топлинна обработка аспержите се нарязват и подреждат на снобчета подравняват се и по-грубите долни части.

Как се готвят аспержи?

Това е толкова лесно! Сварете повече вода (можете да я осолите малко) в голяма тенджера, изсипете аспержи и гответе за 2-3 минути. Не забравяйте, че колкото по-бързо готвите аспержи, толкова по-добре. Времето по принцип зависи само от дебелината на стъблата. След това източете водата, сложете аспержите в чиния, добавете подправки на вкус или лимонов сок и сервирайте.

Важно! Не добавяйте течности с кисел вкус по време на приготвянето на аспержи (оцет, вино, лимонов сок, сосове). Цветът и вкусът му може да не се променят към по-добро. Добавете тези съставки преди сервиране – и ще бъде много вкусно. Това се отнася за всеки метод за приготвяне на аспержи.

Как да задушите аспержите в тиган?

Можете да готвите аспержи в тиган. Това не е най-полезният метод за готвене, но не по-малко вкусен. Загрейте масло или растително масло в тиган с дебело дъно. Оформете цели стръкове аспержи или ги нарежете диагонално на средни филийки. Запържете за 5-7 минути, като разбърквате от време на време. Гарнирайте с лимонов сок или настърган кашкавал преди сервиране.

Печени аспержи

Този метод на готвене е идеален, ако стеблата на аспержите са дебели и плътни. Необходимо е да ги измиете и избършете на сухо. Включете фурната на 220 °C. Докато се затопля, трябва да намажете лист пергаментна хартия за печене с растително масло, да поставите аспержите върху нея с равен слой. Поръсете стъблата със зехтин, поръсете със сол и подправки, след което изпратете във фурната. След 10 минути ястието е готово.

‘Източник и снимка Gotvach.bg