Сподели

Чесънът има противомикробен ефект, преборва холестерола, стимулира кръвообращението, предпазва от някои видове рак… Наистина, чесънът не престава да ни изумява!

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е garlic-1336910_1920-1024x678.jpg

Пет основни ефекта от чесъна:

1. Укрепва имунитета

Антиоксидантите и серните вещества в чесъна го превръщат в силно оръжие срещу бактериите. Миризливите скилидки прочистват респираторните пътища и освобождават червата от паразитите. Чесънът е истински природен антибиотик.

2. Предпазва от сърдечносъдови заболявания

Благодарение на съставките си калий и витамин С чесънът регулира кръвното налягане, втечнява кръвта, намалява нивото на вредния холестерол и триглицеридите, а увеличава количеството на полезния холестерол и предпазва от атеросклероза.

3. Намалява рисковете от рак

Многобройни изследвания потвърждават противотуморното действие на веществото алицин в чесъна. 2 скилидки дневно (6 г) намаляват рисковете от развитие на рак на дебелото черво и на стомаха. Смята се, че чесънът е превенция и срещу ракови образувания в ларинкса, простатата и млечната жлеза.

4. Стимулира мозъка

Високото му съдържание на антиоксиданти е причината чесънът да действа благотворно на мозъка, по-точно срещу преждевременното му остаряване и неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер.

5. Преборва ревматизма

Британско изследване, обхващащо 1000 жени, показва, че редовната консумация на чесън намалява артрозата на тазобедрената става.

Как да го консумираме?

  • Суров е най-полезен

За да извлечете най-голяма полза от чесъна, хапвайте го суров, като преди това сте го нарязали или още по-добре стрили, за да се улесни взаимодействието на серните вещества с някои специфични ензими в организма. Изчакайте десетина минути след стриването, за да го консумирате. Специалистите препоръчват консумацията на 1 глава чесън седмично.

  • Готвен –  за чудесен вкус на храната

Стритият или нарязан чесън трябва да бъде готвен не по-дълго от десетина минути, за да запази всичките си ценни свойства.

  • В зехтин – практична добавка

Залейте цели обелени скилидки чесън със студено пресован зехтин и съхранявайте бурканчето в хладилника. Използвайте този ароматизиран зехтин за подправка на салати и различни зеленчукови ястия.

  • Пробвайте го и бланширан

Бланширан, чесънът става по-лесно смилаем. Първо накиснете обелените скилидки в студена вода. След това ги потопете трикратно в леко вряща вода. Можете също да опечете за 30 минути във фурната намазани със зехтин скилидки, без да ги белите.

Източник

Снимки Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *