ЗАЩО ОТБЕЛЯЗВАМЕ С ШАМПАНСКО ВАЖНИТЕ ПРАЗНИЦИ ?

Сподели

От „кръщаването“ на нов кораб с разбиване на бутилка шампанско в корпуса му, до традиционната наздравица на Нова година, пенливото питие се превръща в синоним на тържествен празник.
Интересно, защо на специални поводи празнуваме точно с шампанско, като освен това подбираме и специална марка, вместо да отворим бутилка хубаво вино? Историята твърди, че това е в резултат на смесица от царственост, религия и…… подходяща реклама.

Духовният опит

Всичко започнало през пети век във Франция, когато наскоро коронясаният крал Кловис приел първото си свето причастие с вино от региона Шампан.
За наша изненада, откриваме, че виното, което е използвал епископа за светото причастие не е нищо друго, а добре познатото ни и обичано шампанско. Най-вероятно то е било в първоначалния си вид – мътно, без много балончета, червеникаво, не особено ароматно и фино, и дори е носело името „сиво вино“.
По това време не се е обръщало голямо внимание и на така известните балончета, до момента, в който един бенедиктски монах на име Дом Периньон изобретява техниката на „газирането“ и лека полека, този новоизобретен еликсир започва да набира скорост и популярност сред светския елит.
И така, дълбоко духовното значение на шампанското, комбинирано с печата на кралското одобрение, превръща шампанското в мощна културна икона, която ще пребъде много поколения напред.

Шампанското – любимец на кралските особи

Набързо преминаваме напред няколко века и попадаме в средата на 1800г., когато консумирането на шампанско е неделима част от дворцовия живот на френските кралски фамилии и техните приближени. Пиели са се големи количества, като доказателство за това е балът на Мадам Помпадур в парижкия “Hôtel de Ville”, когато гостите поглъщат 1800 бутилки шампанско за една нощ.
Дори и великата Френска революция не е повлияла на усилената консумация на шампанско. Невероятно, но исторически факт е, че докато едни от най-големите аристократи изгубили главите си на гилотината, тези от тях, които по някакъв начин успели да се спасят от нея, празнували спасението си из цяла Европа, вдигайки наздравици с едни от най-отбраните марки шампанско по онова време.
По-късно, постепенно, под натиска на аристократите от средната класа, цените на шампанското започнали леко да падат. Все още цената му не предполагала да се консумира като ежедневно вино, но вече все повече хора можели да си позволят да си го закупят и да празнуват с него специални поводи.

Настъпва новата ера на рекламата

В периода 1800 – 1850г., производството на шампанско се увеличило от 300 000 на 20 милиона бутилки на година. Този факт, в комбинация с улеснения транспорт, повлиян от индустриалната революция, прави възможно много повече хора да се насладят на първата си глътка шампанско.
Производителите на божествената напитка – Möet et Chandon, Veuve Clicquot и Taittinger, не изпускат тази възможност и започват усилено да инвестират в реклама, която да позиционира виното с балончето като незаменимата напитка за всяко тържество.
В своята книга за историята на шампанското „When Champagne Became French“, Колийн Ги, отбелязва, че обикновено в рекламите по време на Коледа и Нова година, шампанското е неотменна част от фамилните тържества.“ Тя констатира и фактът, че по време на семейните събирания по тези празници, пиенето и наздравицата със шампанско се превръща от очарователна и бляскава традиция в нещо естествено и не толкова изключително.
Шампанското е еликсир, който ознаменува радостта и победата, то изразява всичко, което е добро, успешно и побеждаващо – качества, които ние, човешките същества ценим и пазим в сърцата си за вечни времена.

Време е да празнуваме!

Шампанското не е загубило и частица от своя чар. Присъствието му на коледната трапеза, все още ни дава това особено чувство за тържествен празник. Така, че след като Коледа и Нова година са толкова скоро, защо да не отворим Katarzyna Brut Chardonnay – висококачествено, естествено пенливо вино, произведено по метода Charmat, Характеризира се с наситен златисто-зелен цвят. Плътен, благороден аромат с нотки на зряла праскова, печени ядки, ванилия и хлебно-маслени тонове. Фино и деликатно тяло с нежни балончета, запомнящ се финал с приятно усещане за трюфел. Много добре се съчетава с бели меса, рибни ястия и десерти. Подходящата температура за консумация е 10⁰-12⁰C

Наздраве!

Източник winebooking.bg

снимка Pixabay