7 невероятни ползи от райската ябълка

0
Сподели
Този плод се появява на нашата трапеза с настъпването на първите студове. Отглежда се на много места по света: Испания, Италия, България, Армения, Грузия, Китай, Русия и др.
Райската ябълка има изключителен състав и множество полезни свойства
1. Оранжевият плод съдържа голямо количество бета-каротин – натурален антиоксидант, който възпрепятства стареенето на кожата, появата на бръчки, неутрализира въздействието на свободните радикали и вредните фактори на околната среда. Бета-каротинът е необходим за нормалното функциониране на зрителния орган. По съдържание на този провитамин райската ябълка превъзхожда дори червената чушка идомата.
 2. Съдържащите се в райската ябълка монозахариди благоприятно повлияват върху работата на сърдечния мускул. Затова се препоръчват на болни с проблеми в областта на сърдечно съдовата система. Хипертониците и страдащите от анемия задължително трябва да включат райската ябълка  в диетата си.
3. Зрялата райска ябълка съдържа голямо количество витамин С (до 55%), което я прави изключително подходящо профилактично средство срещу простудни заболявания и вирусни инфекции. Витамин С подпомага имунната система в борбата с вирусите и инфекциите.
4. Съдържа внушително количество от така необходимите за човека микроелементи:
  • йод (има дезинфикциращо и антисептично действие, необходим е за пълноценната работа на щитовидната жлеза);
  • магнезий (жизнено важен елемент за човека, съдържа се във всички тъкани и подпомага нормалните функции на клетките, притежава спазмолитични свойства и др.)
  • желязо (необходимо при анемия, участва в различни процеси в организма като синтез на ДНК и др.);
  • калий (необходим при физическо изтощение, за нормалната работа на мускулите – скелетни и сърдечни, за профилактика на остра невралгия и др.)
5. Съдържа натурални антидепресанти: фруктоза и глюкоза. Ако се чувствате подтиснати и тъжни задължително включете този плод в менюто си. Дали името на плода не се дължи на това му качество?! Wink
6. Независимо че съдържа доста захар, гликемичният индекс не се променя. Което означава, че дори хора, страдащи от диабет могат да се насладят на тези изключително полезни и вкусни дарове на природата. Със своите 60 ккал се препоръчва и на тези от нас, които стриктно следят приема на калории.

7. Като цяло има тонизиращо и общоукрепващо действие, повишава работоспособността, подобрява апетита, успокоява нервната система.

Сега вече знаем защо този екзотичен плод е наречен райска ябълка Smile! Сигурно е дошъл от Рая!!!

Снимки Google.com

Източник www.freshmarket.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *