Левзея – енергия от природата

Сподели

Левзея (Leuzea carthamoides) или още известна като Маралов корен е билка вирееща във високопланинските райони на Монголия, Сибир Русия и Китай. Растението е с височина от 50 до 120 см и има силно назъбени листа.

Левзеята е билка, която се справя с пролетната умора, депресията и полова слабост.

Как се използва билката левзея?

С лечебна цел се използват корените на левзеята, които се почистват добре от пръстта и се сушат. Те съдържат смолисти, етерични, дъбилни вещества, соли, витамини (особено витамин С), танини, аскорбинова киселина, екдистерон и др.

Как действа билката левзея и какви заболявания лекува?

Действието на левзеята енергизиращо, повишава физическата издръжливост, половата активност и сексуалното желание, подобрява умствената дейност и кръвообръщението, подобрява настроението, лекува депресия, пролетна умора, стрес.

Билката подобрява и дейността на черния дроб и нормализира съдържанието на хемоглобин в кръвта. Левзеята подобрява дейността на черния дроб, стимулира и мускулния растеж, нормализира хемоглобина в кръвта и топенето на излишните мазнини.

Билката помага за възстановяването на организма след тежък физически труд, усилени тренировки или инфекциозно заболяване, както и по време на менопауза.

Вреди от билката левзея

Преди да се започне прием от билката трябва да се направи консултация с лекар. Билката е слабо токсична и се смята, че се понася от повечето хора.

Билката не се препоръчва да се използва от бременни жени, защото има наличието на екдистерони.

Снимка Интернет

 

Тази статия е само с информационна цел.