Броколите – цъфтящи върхове на зелето

Сподели

Броколите (Brassica oleracea var. italica) са подвид растение от семейство Кръстоцветни,. Думата италиански (broccolo) и означава в множествено число „цъфтящи върхове на зелето“. Броколите се класифицират в групата на сорт Италика от вида Brassica oleracea.

Броколите са зелени на цвят и имат големи цветни глави, подредени като разклонени клони върху дебело стъбло.Цветните глави са заобиколени от листа.

Броколите приличат най-много на карфиол, но са различна група от същия вид.

Произходът на брокерите е около 6 век пр.н. е в северното Средиземноморие от култивирани зелеви листни култури.

Броколите се смятали от времето на Римската империя за уникално ценна храна. Този зеленчук в средата на XVIII век е пренесен от Питър Шиимейкърс в Англия от Антверпен.

Броколите са зеленчук с ниско съдържание на калории, мазнини, натрий, захар, протеини, въглехидрати и диетични фибри. Броколите обикновено се варят във вода или на пара, но могат да се консумират сурови и стават популярни като суров зеленчук сервиран в ордьоври. Прясно набраните броколи имат свойството силно да взаимодействат с въздуха и това е причина бързо да губят вода от клетките си и да се развалят, ако се съхраняват при прекалено висока температура.

В броколите има два пъти повече витамин С от това на един портокал, почти толкова калций, колкото пълномаслено мляко, и има противоракови и противовирусни качества от съдържанието си на селен.

Снимка pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *