Днес, 26 май, е рожденият ден на Нешка Робева

Сподели

Нешка Робева е една от най-успешните български състезателки и треньорки по художествена гимнастика в света. Родена на 26 май 1946 г. в Русе, тя е започнала своята кариера като гимнастичка в местния клуб „Червено знаме“ през 1956 година. През 1961 година тя започва да тренира под ръководството на треньора Иван Илчев и заедно със своя отбор спечелва много национални и международни титли.

През 1964 година, на 18-годишна възраст, Нешка Робева завоюва сребърен медал на олимпийските игри в Токио. Това е първата медална победа за българската художествена гимнастика на олимпийските игри. След тази победа, Робева продължава да се състезава и да спечелва награди на международни турнири, включително на световни и европейски първенства.

През 1972 година, след края на своята състезателна кариера, Нешка Робева започва да работи като треньор. През следващите 25 години тя тренира някои от най-успешните гимнастички в света, които завоюват много медали на световни и европейски първенства, олимпийски игри и световни купи. В този период Робева се утвърждава като една от най-успешните треньорки в света.

Като хореограф, Нешка Робева създава стотици съчетания за своите гимнастички, както и за танцовата трупа, която ръководи. Тя е известна с творческия си подход към художествената гимнастика и за това, че винаги е търсила нови начини да изрази красотата и елегантността на този спорт.

Нешка Робева е удостоена с много звания и награди за своята работа. Тя е Герой на социалистическия труд на България.

За 25 години треньорска работа нейните възпитанички завоюват на световни, европейски първенства, олимпийски игри и световни купи 294 медала – 143 златни, 88 сребърни и 63 бронзови.